FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bratušek: sanacija slovenskih banaka prije četiri godine bila bi triput jeftinija

Autor: lfia
LJUBLJANA, 20. prosinca 2013.(Hina) - Slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je, u razgovoru za novi broj tjednika "Mladina", da bi trošak dokapitalizacije i sanacije slovenskih banaka bio triput niži da je izveden prije četiri godine.

"Da smo problem riješili 2009. i tada dali novac u banke to bi bilo triput jeftinije", rekla je Bratušek dodavši da se je s odugovlačenjem problem povećavao, među ostalim i zbog loših kredita, dobrim dijelom davanih menadžerima koji su kreditima bez vlastitog novca pokušavali kupiti tvrtke koje su vodili.

Iako je stanje u slovenskim bankama nešto bolje nego što se dade razabrati iz nedavno objavljenih stresnih testova i nezavisne revizije njihovih bilanci, stanje je loše i banke trenutačno nisu u stanju servisirati gospodarstvo, rekla je slovenska premijerka, dodavši da je krivo to što su se problemi bankarskog sektora niz godina "pometali ispod tepiha".

Bratušek je rekla da će rješavanje loših kredita i prodaja imovine do koje su banke došle nakon stečaja poduzeća koja im nisu mogla vraćati zajmove, potrajati 15-20 godina, koliko će trajati i djelatnost tzv. loše banke koja će se time baviti.

Govoreći o stanju u svojoj stranci Pozitivna Slovenija (PS) koju sada vodi, Bratušek je rekla da svakako očekuje da će stranka prije idućih parlamentarnih izbora 2015. održati kongres na kojemu će biti izabran predsjednik stranke.

"Birači pravovremeno moraju doznati za koga biraju kad daju glas nekoj stranci", rekla je Bratušek. Ona trenutačno vodi stranku nakon što je svoj predsjednički mandat pod pritiskom optužbi za korupciju "zamrznuo" bivši osnivač stranke, ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković koji se još nije posve odrekao političkih ambicija.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙