FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Pahor za potpuni izlazak države iz banaka

Autor: lfia
LJUBLJANA, 18. prosinca 2013.(Hina) - Slovenski predsjednik Borut Pahor založio se, u razgovoru za poslovni dnevnik "Finance" od srijede, za potpuni izlazak države iz vlasništva u tri najveće domaće banke te se također zauzeo za međunarodnu pomoć u utvrđivanju krivice za loše stanje u slovenskim bankama podsjetivši pritom na primjer Islanda.

"Zauzimam se za privatizaciju svih triju banaka i mislim da nije potrebno da država u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) zadrži četvrtinu dionica", rekao je Pahor.

Europska komisija poduprla je plan slovenske vlade za sanaciju triju vodećih banaka u državnom vlasništvu, NLB-a, Nove kreditne banke Maribor (NKBM) i Abanke javnim sredstvima, s time da će banke trebati biti privatizirane.

Država bi se iz vlasništva NKBM-a trebala povući do 2017., a iz NLB-a kao najveće banke u kojoj bi zadržala streteški ulog od četvrtine plus jednu dionicu, do 2018. godine, najavio je prošlog tjedna ministar financija Uroš Čufer. Za razliku od vlade koja u najvećoj banci namjerava zadržati četvrtinu dionica, Pahor je za potpunu prodaju banke u što skorijem vremenu.

Pahor se u razgovoru za "Finance" zauzeo i za međunarodnu pomoć kako bi se utvrdilo tko je kriv za loše stanje u slovenskim bankama koje su opterećene lošim kreditima i nekoliko zadnjih godina posluju s visokim gubicima.

"Pri sankcioniranju nekih strateških nepravilnosti, primjerice u bankarskom sustavu, mogli bismo u pomoć pozvati i strane stručnjake. Blisko mi je iskustvo Islanda koji je za otkrivanje nepravilnosti u bankama angažirao istražitelje iz Francuske", rekao je Pahor.

Slovenska premijerka Alenka Bratušek rekla je prošlog tjedna u parlamentu da njena vlada podržava istrage kojih je cilj utvrditi tko je kriv za loše stanje u slovenskim bankama, o čemu se već vode neke istrage, posebno u Novoj Ljubljanskoj banci.

Slovenska policija u utorak je izvršila 11 kućnih pretraga na području Ljubljane i Maribora, vezanih uz utvrđivanje krivaca za loše kreditne plasmane NLB-a u visini 42 milijuna eura što je početak akcije otkrivanja gospodarskog kriminala u bankama.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙