FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Leko razgovarao s Bratušek i Pahorom, te s Hrvatima u Sloveniji

Autor: lfia
LJUBLJANA, 5. prosinca 2013.(Hina) - Predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko sastao se u Ljubljani prilikom svog službenog posjeta Sloveniji i s predstavnicima hrvatske manjine u toj državi koji su mu rekli da žele više potpore Hrvatske i Slovenije njihovoj inicijativi da se riješi status hrvatske manjine koja broji 50-ak tisuća i da joj se prizna formalno-pravni manjinski status kakav imaju Talijani i Madžari, a zajamčen je i ustavom.

Hrvati u Sloveniji ističu da dobro žive i ugodno se osjećaju u Sloveniji i razumiju se s većinskim stanovništvom, ali smatraju da su "statusno zakinuti" jer im nisu priznata prava autohtone i ustavno priznate manjine, rekao je za Hinu nakon zatvorenih razgovora Leko. Dodao je da predstavnici hrvatskih kulturnih društava rade na zaštiti nacionalnog i kulturnog identiteta i zato žele osigurati ustavni status, pri čemu se pozivaju na autohtonost i dugotrajnu prisutnost Hrvata u nekim dijelovima Slovenije i njihovu lojalnost slovenskoj državi.

Leko je istaknuo da je njegov službeni posjet bio namijenjen jačanju parlamentarne suradnje a u razgovorima s najvišim slovenskim dužnosnicima predsjednikom Borutom Pahorom i premijerkom Alenkom Bratušek bilo je riječi o mogućnostima zajedničkih inicijativa u regiji, srednjoj Europi, na Mediteranu i u Europskoj uniji u cjelini.

"Potvrđena je velika bliskost i prijateljstvo dviju država", ocijenio je na kraju prvog dana posjeta Leko.

Što se tiče razgovora sa slovenskom premijerkom Alenkom Bratušek, Leko je rekao da su se dotaknuli otvorenih pitanja, pri čemu je Leko naveo da je Hrvatska ispunila obveze u pogledu memoranduma iz Brežica o Ljubljanskoj banci dok je Bratušek navela da "ugovore treba poštovati".

Leko je prije toga, u razgovoru s predsjednikom slovenskom parlamenta Jankom Veberom istaknuo da razlike između dviju strana, kad je riječ o pitanju devizne štednje u Ljubljanskoj banci proistječu iz različitog tumačenja sporazuma, pri čemu su oba predsjednika pozvala vlade da pitanje pokušaju što prije riješiti.

Na susretu sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom bilo je riječi i o brojnim regionalnim i bilateralnim inicijativama koje bi Slovenija i Hrvatska mogle poticati, koristeći se međusobnom sinergijom.

(Hina) xfl yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙