FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran i svjetske sile nastavili razgovore na razini stručnjaka

Autor: akoz
ŽENEVA, 19. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Iran i šest svjetskih sila u četvrtak su u Ženevi počeli razgovore na razini stručnjaka kako bi se u praksi proveo sporazum kojime se Teheran obvezao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Rasprave o pojedinostima prošlomjesečnog sporazuma pošlog su tjedna prekinuli iranski diplomati nakon odluke SAD-a da na crnu listu doda još 19 iranskih tvrtki i pojedinaca.

Diplomati su, međutim, rekli da je na četverodnevnim razgovorima 9. do 12. prosinca u Beču već postignut veliki napredak i izrazili nadu da bi tehničke razgovore mogli zaključiti na sastancima u Ženevi u četvrtak i petak.

To bi moglo značiti da bi sedam zemalja, SAD, Rusija, Kina, Francuska, Britanija, Njemačka i Iran, moglo biti spremno dogovoriti se o datumu stupanja dogovora na snagu.

Oni bi, određenije, odlučili kada će zapadne vlade ukinuti neke od gospodarskih sankcija a Iran ograničiti najspornije dijelove rada na njegovom nuklearnom programu.

"Nalazimo se u uznapredovaloj fazi u Beču", rekao je diplomat jedne od šest sila koje sudjeluju u razgovorima. "Mnogo je posla obavljeno tako da možemo ići vrlo brzo dalje".

Diplomat, koji je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan, upozorio je, međutim, da su neki zapadni diplomati zabrinuti da bi Iran mogao "biti teži" u tehničkim razgovorima zbog odluke Washingtona o širenju sankcija.

U tehničkim razgovorima stručnjaci trebaju riješiti kako će se točno sankcije ukinuti i što točno Iran mora učiniti da ispuni preuzete obevze u obustavi dijela aktivnosti na njegovom nuklearnom programu.

(Hina) xakoz yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙