FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud oslobodio novinara koji je objavio popis bogatih Grka

Autor: akoz
ATENA, 27. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Grčki novinar koji je objavio imena više od 2000 bogatih Grka koji drže novac u Švicarskoj oslobođen je optužbe na ponovnom suđenju za kršenje zakona o privatnosti, rekli su dužnosnici suda.

Costa Vaxevanis oslobođen je optužbi još prošle godine no javni tužitelj je uspio postići ponavljanje suđenja na višem sudu tvrdeći da je prva presuda manjkava te da ima novih dokaza.

Takozvanu "Lagarde listu" s imenima 2059 Grka koji imaju račune u HSBC banci u Švicarskoj francuske su vlasti 2010. predale grčkima za istragu možebitnog izbjegavanja poreza.

Christine Lagarde, koja je sada na čelu Međunarodnog monetarnog fonda, u to je doba bila francuska ministrica financija.

Slučaj Vaxevanis dobio je međunarodnu pozornost i razgnjevio Grke koji optužuju svoje vlade da nisu progonile porezne prekršitelje dok svima drugima nameću mjere štednje.

Vaxevanis, koji je svoj slučaj iznio iza zatvorenih vrata, tvrdi da je popis objavio kako bi razotkrio sustav korupcije.

Tužitelj, koji je tražio da ga se proglasi krivim, rekao je da svrha suđenja "nije bila cenzura ili zastrašivanje nego da su u pitanju dva staturna prava koja se sukobljavaju".

U srpnju su grčki zastupnici glasovali za podizanje kaznene prijave protiv bivšeg ministra financija Georgea Papaconstantinoua nakon što su istražitelji utvrdili da su imena trojica njegovih rođaka izbrisana s "Legarde liste".

(Hina) xakoz ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙