FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN uspostavlja humanitarni zračni most u Siriji

Autor: sbak
ŽENEVA, 10. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Ujedinjeni narodi ovaj će tjedan uspostaviti humanitarni zračni most kojim će na sjeveroistok Sirije dostaviti hranu i potrepštine za zimu, izjavio je u utorak ravnatelj Visokog povjereništva UN za izbjeglice (UNHCR) za Bliski istok i sjevernu Afriku Amin Avad.

Transportnim zrakoplovima Iljušin 76 će se od četvrtka do subote sa 12 letova dostaviti pomoć iz Arbila na sjeveru Iraka u Hasaku u Siriji, dodao je Avad. Agencije UN-a su dosad dostavile ograničenu količinu humanitarne pomoći iz Iraka i Libanona u Siriju.

Sirijska vlada dala je dopuštenje prije dva tjedna za dostavu humanitarne pomoći kopnenim putem. "S obzirom da je situacija jako složena, jer smo s mnogo skupina morali pregovarati o sigurnom prolasku, odlučili smo se za dostavu pomoći zrakoplovima", objasnio je Avad.

Vjeruje se da u Hasaki ima oko 50-60.000 ljudi kojima je potrebna humanitarna pomoć, ali broj nije pouzdan a to područje na sjeveru Sirije u kojem žive pretežito Kurdi dugo je izvan dosega humanitarne pomoći, kaže UNHCR.

U sirijskom sukobu koji traje dvije i pol godine poginulo je 120.000 osoba a 6,5 milijuna bilo je prisiljeno napustiti svoje domove.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙