FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Većina Hrvata u BiH za treći entitet, RTV kanal na hrvatskom

Autor: zkre
MOSTAR, 18. prosinca 2013. (Hina) - Više od pedeset posto Hrvata podržava uspostavu hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini, a oko 90 posto inzistira na uspostavi radijskog i televizijskog kanala na hrvatskome jeziku pri javnom RTV servisu, pokazalo je istraživanje Istraživačkog centra Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kojega u srijedu prenose tiskani mediji u Mostaru.

Istraživanje o položaju Hrvata u BiH su proveli studenti, uz mentorstvo profesora, na uzorku od 2.000 Hrvata iz cijele BiH ispitanih telefonskom anketom u razdoblju od 9. do 13. prosinca. Rezultati su, po riječima voditelja Istraživačkog centra doc. dr. Mate Buntića, bili očekivani.

"Rezultati su očekivani i ovo je jedna prilika da Hrvati nešto kažu sami o sebi, a ne da uvijek govore drugi o njima. Činjenice su tu. Nadam se da će politika imati sluha prepoznati rezultate i u skladu s njima poduzeti određene korake", rekao je Buntić.

Po njegovim riječima većina ispitanika, njih 53,2 posto izjasnilo se za hrvatski entitet, dok se 91,4 posto ispitanika izjasnilo za uspostavu RTV kanala na hrvatskom jeziku. Rezultati istraživanja pokazali su da Hrvati u BiH imaju gotovo jedinstveno stajalište u pogledu temeljnih nacionalnih pitanja, no isto tako da pokazuju svojevrsnu zasićenost političkim elitama.

Da se danas održavaju opći ili lokalni izbori u BiH, na glasovanje bi izašlo čak 56,7 posto anketiranih Hrvata. Od onih koji bi izišli na izbore čak 44,3 posto ponovno bi poduprlo trenutačno najsnažniju stranku Hrvata, HDZ BiH.

Na upit koji je od hrvatskih političara u BiH najviše ispunio očekivanja, najviše anketiranih, čak 55,2 posto odgovorilo je "ne znam". Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je osoba kojoj vjeruje najviše Hrvata, njih nešto više od četvrtine, odnosno 25,6 posto. Po ovome istraživanju, na drugome je mjestu Martin Raguž iz HDZ 1990., s potporom 5,5 posto anketiranih Hrvata.

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić rekao je da će Istraživački centar biti ponajprije u funkciji doktoranata te pridonijeti konkurentnosti ovoga fakulteta u međunarodnim projektima.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙