FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS traži odgodu zatvaranja dopisništava HRT-a u BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 11. prosinca 2013. (Hina) - Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH kritizirao je u srijedu odluku ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Gorana Radmana o ukidanju dopisništava HRT-a u Sarajevu i Mostaru smatrajući da na taj način i Hrvatska šalje poruku da je Hrvati iz BiH ne zanimaju, te su pozvali vlasti u Zagrebu i HRT da odluku promijene ili odgode.

"Ustavna obveza Republike Hrvatske je pomagati Hrvatima izvan Hrvatske, a ta pomoć očituje se i u medijskoj potpori te tražimo od mjerodavnih institucija u Republici Hrvatskoj da se odluka o ukidanju dvaju dopisništava HRT-a u BiH preispita i promijeni ili bar odgodi jedno vrijeme, do uspostave kanala na hrvatskom jeziku na Javnom servisu u BiH", navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

Pri tome su ukazali kako se više godina bošnjački političari protive uspostavi javnog RTV servisa na hrvatskom jeziku u BiH, što je, po HNS-u dodatni razloga za zadržavanje dvaju dopisništava HRT-a u BiH.

Objasnili su kako druge televizije iz susjednih zemalja, ističući primjer Radio Televizija Srbije i arapskih zemalja spominjući Al Jazeeru intezivno šire svoje djelovanje na području BiH.

"To se može protumačiti tako da Hrvatsku više ne zanima ovaj prostor i Hrvati koji ovdje žive", ističe se u priopćenju HNS-a.

Ova organizacija koja okuplja desetak hrvatskih stranaka što ih predvode dva HDZ-a u BiH navela je da ih odluka začuđuje budući da postoji obveza o informiranju Hrvata izvan Hrvatske sukladno ugovoru između hrvatske vlade i HRT-a o obvezi emitiranja programa za Hrvate izvan Hrvatske. Dodali su najveći broj Hrvata izvan Hrvatske živi u BiH, gdje ih prema procjenama s nedavnoga popisa ima 570.000.

Direktor HRT-a Goran Radman nedavno je, u sklopu racionalizacije poslovanja, odlučio zatvoriti dva dopisništva sa sjedištem u Mostaru i Sarajevu gdje je radilo 20-ak djelatnika. Umjesto njih područje BiH pokrivat će dvoje novinara koji će istodobno biti i kamermani te montirati priloge koji će se emitirati u programu HRT-a.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙