FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Novoj Biloj obilježeno 20 godina humanitarnog konvoja "Bijeli put"

Autor: rmav
SARAJEVO, 17. prosinca 2013.(Hina) - Posjetom bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" i susretom s bolesnicima i osobljem u Novoj Biloj u središnjoj Bosni u utorak je obilježena 20. obljetnica organiziranja humanitarnog konvoja kojim je dopremljena pomoć Hrvatima Lašvanske doline koji su u tim ratnim danima bili u potpunom orkuženju.

Preživjeli sudionici te brojni vjernici s područja Lašvanske doliine kao i članovi organizacijskog odbora za obilježavanje 20. obljetnice te velike humanitarne akcije provedene pod nazivom "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" sudjelovali su i u misnom slavlju što ga je u crkvi Svetoga Duha u Novoj Biloj predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, uz koncelebraciju provincijala Bosne Srebrene fra Lovre Gavrana.

U prosincu 1993. na put prema središnjoj Bosni, koja je bila mjesecima blokirana, poslano je iz Zagreba 99 kamiona s hranom i lijekovima, a pratilo ju je gotovo 150 članova medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja.

Njihova je zadaća bila dopremiti hranu i lijekove u bolnicu u Novoj Biloj, ali i za gotovo 70 tisuća Hrvata koliko ih je tada bilo u okruženju.

Konvoj su predvodili Slobodan Lang i Herman Vukušić, a putovanje je trajalo gotovo dva tjedna preko Rijeke, Splita te Tomislavgrada i Rame.

Pri povratku u Hrvatsku konvoj je napadnut, a pri tom je ubijen Ante Vlajić iz Splita koji je vozio jedan od kamiona dok su još tri sudionika ranjena.

Pokrovitelj obilježavanja 20. obljetnice "Bijelog puta" bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙