FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radončić: Antikorupcijski "tsunami" u BiH 2014. godine

Autor: rmav
SARAJEVO, 9. prosinca 2013.(Hina) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić najavio je u ponedjeljak kako će u 2014. godini uslijediti "tsunami" u borbi protiv korupcije u toj zemlji, čime će se potvrditi odlučnost njenih vlasti da se odlučno uhvate u koštac s tim problemom.

"Već u idućoj godini očekujem 'tsunami' u BiH u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, u kojemu neće biti nedodirljivih", kazao je Radončić u Sarajevu na regionalnoj konferenciji o borbi protiv korupcije u državama jugoistočne Europe, organiziranoj povodom 10. obljetnice usvajanja konvencije Ujedinjenih naroda o borbi protiv korupcije.

Radončić je ovom prigodom kazao kako je za BiH borba protiv korupcije iznimno važna jer ta pojava izravno utječe na širenje siromaštva u zemlji.

Ne bude li proveden scenarij odlučne borbe protiv korupcije uslijedit će "veliki socijalni nemiri sa svim posljedicama koje iz toga proistječu", ocijenio je ministar sigurnosti BiH.

Po Radončićevim riječima, jezgra korupcije u BiH je na područjima poput javnih nabavki, poreznih utaja i carinskih prijevara.

On smatra kako je korupcija jedan od najopasnijih vidova kriminaliteta koji ugrožava temelje pravne države te da u suočavanju s tim problemom moraju sudjelovati svi, pri čemu posebnu zaštitu treba osigurati onima koji riskiraju prijavljujući korupciju i zloporabe.

"Takozvani zviždači su za mene nova vrsta heroja i oni iskazuju posebnu vrstu domoljublja", kazao je Radončić.

Ilustrirajući što je do sada urađeno iznio je podatak kako je u protekle dvije godine u BiH uhićeno i procesuirano oko stotinu službenika različitih agencija za provođenje zakona koji su bili povezani sa slučajevima korupcije. Dodao je kako ključ uspjeha u borbi protiv korupcije biti važna razmjena iskustava sa susjednim zemljama.

Suradnju država jugoistoka Europe posebnom je porukom pozdravio Juri Fedotov, ravnatelj Ureda UN za droge i kriminal (UNODC).

"Korupcija utječe na sve i svugdje", kazao je Fedotov u video poruci emitiranoj na konferenciji.

Fedotov je istaknuo kako je za cijeli jugoistok Europe ovo zajednički problem pa Ujedinjeni narodi snažno podupiru svaku vrstu suradnje na planu borbu protiv korupcije.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙