FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HGK: moguće jačanje suradnje s njemačkim tvrtkama u području graditeljstva, elektroindustrije...

Autor: tper
ZAGREB, 16. prosinca 2013. (Hina) - Postoje uvjeti za poboljšanje suradnje hrvatskih i njemačkih tvrtki osobito u području graditeljstva, elektroindustrije, elektromonterskih radova, istaknuto je na današnjem seminaru o poslovanju s Njemačkom koji je održan u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Seminar je okupio 150 gospodarstvenika, a glavne teme su bile rad hrvatskih tvrtki u Njemačkoj, osnivanje tvrtki i podružnica, detašmani i radne dozvole te priprema za organizaciju posjeta hrvatskog gospodarskog izaslanstva Mainzu, priopćeno je iz HGK.

Njemačka je Hrvatskoj važan gospodarski partner, drugi po robnoj razmjeni, a treći u investicijama, osobito u telekomunikacije, bankarstvo te posebno u greenfield i brownfield ulaganja u hrvatsko gospodarstvo. Postoje uvjeti i za poboljšanja međusobne suradnje osobito u području graditeljstva, elektroindustrije, elektromonterskih radova, kazao je v.d. direktor Sektora za međunarodne odnose HGK Domagaj Juričić

Razgovaralo se i o pitanjima detašmana i radnih dozvola, a voditeljica Službe za analitiku tržišta rada Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Marija Knežević Kajari ističe kako Njemačka svake godine Hrvatskoj odobrava određeni broj radnih dozvola u skladu s važećim sporazumom i ovisno o stanju na tržištu rada.

Lani je odobreno 5.300 radnih dozvola u djelatnostima montaže, graditeljstva i izolacije. Prosječno mjesečno iskorištenje kontigenta bilo je 4.496 radnih dozvola, odnosno 84 posto više nego u prethodnom razdoblju kad je iznosilo 74 posto. Za razdoblje 2013./2014. odobreno je 5.300 radnih dozvola, a za izvođenje radova u ovom trenutku prijavljeno je 236 tvrtki, prenosi se u priopćenju HGK.

Iz HGK najavljuju da će hrvatsko gospodarsko izaslanstvo posjetiti Mainz, posjet se planira za 19. veljače 2014. godine, uz potporu Gospodarske komore Rheinhessena, a tom će prigodom biti održani i poslovni susreti hrvatskih i njemačkih tvrtki.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙