FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HGK 21. hrvatski arbitražni dani

Autor: tper
ZAGREB, 5. prosinca 2013. (Hina) - Država ima interes u daljnjem razvijanju arbitraže koja predstavlja s redovnim sudovima paralelni sustav te kompenzira njihove nedostatke, istaknuo je danas ministar pravosuđa Orsat Miljenić na međunarodnom savjetovanju 21. hrvatski arbitražni dani u HGK.

Miljanić je kazao i kako će se i nadalje poticati svaka inicijativa za promicanjem arbitraže.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin rekao je kako su arbitražni dani jedan od najpripremljenijih i najkorisnijih skupova pravne struke na kojemu je živa riječ i razmjena iskustva iz područja arbitraže bez premca.

Predsjednik Stalnog arbitražnog sudišta pri HGK Mihajlo Dika kazao je kako se ove godine obilježava 160 godina od osnivanja arbitražnog sudišta.

Naime 1853. osnovan je Obranični sud Trgovačke i obrtničke komore grada Zagreba, preteče današnje komorske institucije.

Zakonom o arbitraži 2001. u Hrvatskoj je uvedena arbitraža s međunarodnim obilježjem sa svim arbitražnim mogućnostima, kazao je Dika istaknuvši kako Stalno arbitražno sudište godišnje ima između 30 i 70 predmeta, najviše ih je bilo 170 u jednoj godini, a vrijednost sporova godišnje doseže do 130 milijuna eura.

U prvom dijelu savjetovanja o arbitraži u građevinskim sporovima istaknuto je kako se već nekoliko godina najveći broj predmeta, koji se rješavaju pred Stalnim arbitražnim sudištem, građevinski sporovi, koji čine 30 posto svih sporova.

Ova je tema izuzetno aktualna i pred inozemnim stalnim arbitražnim sudištima kao i u ad hoc arbitražama, a ona je od posebne važnosti za gospodarstvo svake zemlje, te osobito povezanost s infrastrukturnim ulaganjima, rečeno je.

Govorilo se i o učinkovitom vođenju arbitraže u građevinskim sporovima, računanju naknade štete u arbitraži u građevinskim sporovima te zakašnjenju u arbitraži u građevinskim sporovima.

Temom Pravo Europske unije i arbitraža, Stalno arbitražno sudište željelo je dati svoj doprinos proslavi punopravnog članstva Hrvatske u Europskoj uniji, ali i upoznati stručnu javnost s osnovnim europskim uredbama i njihovom odnosu prema arbitraži kao i praksom Suda Europske unije relevantnom za arbitražu.

Na savjetovanju, koje se održava danas i sutra, obilježeno je i 20 godina izlaženja godišnjaka Croatian Arbitration Yearbook.

U godišnjaku su obrađene teme s prošlogodišnjeg savjetovanja, a to su zaštita stranih ulaganja, pitanja o dvostranim sporazumima o stranim ulaganjima u kontekstu Hrvatske kao nove članice EU, pravilima o transparentnosti, arbitraži i korupciji, ugovoru o arbitraži i dr.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙