FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog pobjede na mjesnim izborima SNS za izvanredne izbore u Vojvodini

Autor: jsta
SUBOTICA, 16. prosinca 2013. (Hina) - Predsjednik Skupštine Srbije i potpredsjednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović rekao je da SNS neće "na silu" rušiti vojvođansku vlast, ali je ocijenio da su nedjeljni izbori i pobjeda SNS u vojvođanskom mjestu Odžaci "dobra poruka građana", prenijeli su u ponedjeljak elektronski mediji.

U nedjelju su u mjestu Odžaci održani lokalni izbori na kojima je SNS osvojila 50 posto glasova i može samostalno formirati vlast, dok je Demokratska stranka (DS) je dobila nepunih 20 posto potpore građana ovoga mjesta.

"Legitimitet je važna stvar za svaku vlast. DS više ne uživa povjerenje građana i to je naprosto činjenica", rekao je Stefanović neizravno se nadovezujući na stalne zahtjeve SNS-a da se raspišu izvanredni izbori za zastupnike u Skupštini Vojvodine, u kojoj većinu imaju predstavnici DS-a.

Potpredsjednik srbijanske vlade i čelnik SNS-a Aleksandar Vučić u subotu je, komentirajući mogućnost izvanrednih izbora u Srbiji, osporio legitimitet aktualnoj vlasti u Vojvodini, gdje je njegova stranka u oporbi, tvrdeći kako je postojeća vlast u Vojvodini izgubila potporu, no dodao je kako nitko neće silom rušiti vlast.

Predsjednik pokrajinskog odbora DS-a Miroslav Vasin rekao je za Radio Novi Sad da je zadovoljan postignutim rezultatima na izborima, ocijenivši da su oni bili nedemokratski.

"Mi smo ostvarili 19 posto sami, što je vrlo teško u ovim okolnostima u Srbiji. Na žalost, izbori u Odžacima bili su u mnogim segmentima sve samo ne normalni demokratski izbori. Bili su opterećeni silnim sukobima, opterećeni batinašima, siledžijstvom i kupovinom glasova", kazao je Vasin za Radio televiziju Vojvodine RTV.

Izbori u bačkom mjestu Odžaci, u kojemu je biračko pravo imalo 27.000 građana, protekli su u napetom ozračju, s nekoliko incidenata, tuča i napada na novinare koji izvještavali.

Politički analitičar Duško Radosavljević ocijenio je za RTV da nije pravi trenutak za raspisivanje pokrajinskih izbora za stranku na vlasti u u Vojvodini.

"Kako vidim, u ovom trenutku, pokrajinska vlast djeluje dosta stabilno, i mislim da ona sama sebi neće pucati u nogu tako što će zakazati pokrajinske izbore", rekao je Radosavljević dodajući da će demokrati čekati neka mirnija vremena za raspisivanje izbora i eventualni pad popularnosti Vučića i njegove stranke.

Nekada u Srbiji vladajuća Demokratska stranka, bivšeg predsjednika Borisa Tadića i sadašnjeg čelnika Dragana Đilasa, vlast je zadržala jedino u Skupštini i vojvođanskoj vladi, ali na temelju rezultata nekoliko nedavnih lokalnih izbora u Pokrajini u SNS-u tvrde da DS više nema legitimitet i traže raspisivanje izvanrednih pokrajinskih izbora.

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙