FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odluka suda pokrenula nove napade na autonomiju Vojvodine

Autor: jsta
SUBOTICA, 8. prosinca 2013. (Hina) - Poslije proglašenja neustavnim dijelova Statuta Autonomne pokrajine Vojvodine ponovno su oživjele inicijative vladajuće stranke i nacionalističkih organizacija za raspisivanje izvanrednih izbora u Vojvodini i svrgavanje s vlasti Demokratske stranke (DS), izvijestili su u nedjelju vojvođanski mediji.

Ustavni sud Srbije (USS) u četvrtak je priopćio da pojedini dijelovi Statuta Autonomne pokrajine Vojvodine nisu sukladni ustavu Srbije, i dao je rok od šest mjeseci da se taj pravni akt usuglasi s ustavom Srbije.

U izjavi novosadskom Dnevniku ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović, koji je i potpredsjednik Srpske napredne stranke (SNS), rekao je da se iz političkog procjepa pokrajina može izvući samo izvanrednim izborima. "Vojvodina je ponižena zato što je bilo krajnje neodgovorno, a USS je to utvrdio, da se donose akti koji će Vojvodinu uvesti u politički procjep iz kojeg se može izvući samo izvanrednim izborima", istaknuo je on i ocijenio da je donošenje neustavnog statuta neka vrsta nezakonitog postupanja, za koju mora biti utvrđena odgovornost.

Mirović smatra da bi, poslije odluke USS-a, pokrajinski izbori trebali biti "jedini očekivani ishod" i dodao da je ovo prigoda da izbori za vojvođanski parlament budu raspisani zajedno s lokalnim izborima u Beogradu na proljeće sljedeće godine.

Srbijanski nacionalistički pokret Dveri priopćio je da je statut Vojvodine pao i da će time pasti i autonomija Vojvodine. "Ne samo da su Zakon o nadležnostima i vojvođanski statut protuustavni, već se iza njih kriju ozbiljne separatističke ambicije pokrajinske administracije, koje se na najbolji način mogu spriječiti preventivnim ukidanjem AP Vojvodine", navedeno je u njihovu priopćenju.

Dveri smatraju da je jedino rješenje tog problema ukidanje autonomije Vojvodine, kao "nepotrebne i umjetne komunističke tvorevine" koja će, dok ne bude ukinuta, "uvijek predstavljati potencijalno političko žarište u Srbiji i povod za dalje razjedinjavanje srpskog nacionalnog i državnog korpusa".

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je u izjavi Tanjugu ocijenio da činjenica da je statut Vojvodine u nekim segmentima proglašen kao protuustavan otvara pitanje legitimiteta i održivosti sadašnje pokrajinske vlasti koja je zdušno stala iza tog statuta.

On je rekao da je u Vojvodini stvorena klima da DS, koji predvodi vladajući koaliciju u pokrajinskoj vladi i skupštini, nije stranka koja uživa povjerenje građana - kako zbog afera u koje su uključeni ljudi koji su bili članovi DS-a i njeni visoki dužnosnici, tako i zbog toga što je sve izbore na općinskim razinama izgubila.

Vojvođanska skupština i vlada su ostale jedina razina vlasti u Srbiji kojom dominira DS, zbog čega oporbeni SNS više od godinu dana traži način i povode za izvanredne izbore.

Vojvođanski premijer Bojan Pajtić i predsjednik Skupštine Vojvodine Istvan Pasztor ocijenili su u petak da je odluka USS-a o statutu još jedan dokaz da se Srbija, ukoliko želi biti dio Europske unije, mora hitno pozabaviti pitanjem održivosti ustavno pravnog sustava i takvog srbijanskog ustava.

(Hina) xjsta ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙