FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 16. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

BERLIN

Predsjednici stranaka njemačke velike koalicije, CDU-a, CSU-a i SPD-a, Angela Merkel, Horst Seehofer i Siegmar Gabriel svečano su u ponedjeljak u Berlinu potpisali koalicijski sporazum, a njemački predsjednik Joachim Gauck formalno je predložio Bundestagu izbor Angele Merkel na dužnost savezne kancelarke, nakon čega bi članovi nove vlade trebali u utorak prisegnuti pred Bundestagom. Koalicijski sporazum na 185 stranica, koji nosi naslov "Oblikovanje budućnosti Njemačke", čelnici vladajuće koalicije već su jednom potpisali prije nepuna tri tjedna, a svečano potpisivanje u ponedjeljak predstavlja neposredni uvod u izbor nove vlade. Bundestag bi u utorak trebao na prijedlog predsjednika države Gaucka izazbrati Merkel za kancelarku, nakon čega slijedi svečana prisega svih članova vlade. Merkel je na čelu njemačke vlade od 2005., a ovo je njezin treći mandat i drugi na čelu velike koalicije.

BEČ

Nova koalicijska vlada Socijaldemokrata (SPOe) i Narodnjaka (OeVP) u Austriji preuzela je dužnost nakon što je austrijski savezni predsjednik Heinz Fischer u ponedjeljak imenovao članove vlade koji su pred njim položili prisegu. Austrijski je predsjednik imenovao socijaldemokrata Wernera Faymanna (53) saveznim kancelarom. Vicekancelarom i ministrom financija imenovao je predsjednika konzervativne Narodne stranke Michaela Spindeleggera (53). Fischer je nakon svečane prisege zaželio uspjeh u radu novoj vladi i izrazio očekivanja da će biti stabilna.

TOULOUSE

Dvadeset jedna osoba privedena je u ponedjeljak u Francuskoj u opsežnoj operaciji žandarmerije usmjerenoj na krijumčarenje konjetine koju se preprodaje za potrošnju nakon što je poslužila u farmaceutskim laboratorijima, rečeno je iz izvora bliskog istrazi. Među 21 privedenom osobom na jugu Francuske nalazi se nekoliko trgovaca mesom, među kojima organizator preprodaje i njegov suradnik, najmanje tri veterinara i jedan informatičar. Istraga je usmjerena na komercijalizaciju konjskog mesa koje je prethodno služilo istraživanju farmaceutskih tvrtkih ili laboratorija ili je korišteno u konjičkim centrima, kaže izvor blizak istrazi.

ŽENEVA

Oko 4,1 milijuna Sirijaca bit će u izbjeglištvu do kraja 2014., dok ih danas ima 2,4 milijuna, procjenjuje u ponedjeljak UN. Od tog broja, oko 660.000 nalazit će se u izbjegličkim kampovima, i njih se smatra najosjetljivijom skupinom, dok će ih 3,44 milijuna pronaći utočište kod obitelji i prijatelja, dodaje UN u izvješću o humanitarnoj krizi u Siriji. Oko 108 agencija UN-a, Međunarodna organizacija za migracije, kao i brojne nacionalne i međunarodne nevladine organizacije uključeni su u program pomoći Siriji. Za 2014., UN predviđa da će financijske potrebe za predviđenih 4,1 milijuna izbjeglica biti oko 4,2 milijarde dolara.

WASHINGTON

Američke vlasti namjeravaju ponuditi pomilovanje bivšem zaposleniku Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edwardu Snowdenu ako bi on prekinuo s objavljivanjem tajnih dokumenata, izjavio je jedan visoki dužnosnik NSA, prenosi BBC. Richard Ledgett, u NSA-u zadužen za procjenu štete nastale curenjem informacija, izjavio je kako bi on bio za nagodbu o pomilovanju. "Po mojem osobnom mišljenju, vrijedi razgovarati o tome", rekao je Ledgett za televizijsku mrežu CBS. "Tražio bih jamstvo da je ostatak podataka siguran i moji zahtjevi kad je riječ o tome jamstvu bili bi vrlo visoki, viši od obične izjave s njegove strane", pojasnio je. Informacije što ih je objavio Snowden otkrile su razmjere špijunske aktivnosti NSA-a. Ideju o pomilovanju odbacio je međutim ravnatelj NSA-a general Keith Alexander.

BEOGRAD

U eksploziji na vojnom poligonu kod Čačka, u zapadnoj Srbiji, poginule su dvije osobe, neslužbeno je u ponedjeljak potvrđeno u srbijanskom ministarstvu obrane. Prema dosadašnjim saznanjima, u nedjelju popodne četiri su osobe neovlašteno ušle na poligon kojega koristi vojni pogon čačanske tvornice "Sloboda", na kojem se ispituje bojno streljivo i eksplozivna sredstva, kada je pod još nerazjašnjenim okolnostima došlo do eksplozije u kojoj su poginule dvije osobe. Iako očevid nije službeno okončan, pretpostavlja se da je riječ o osobama koje su sakupljale sekundarne sirovine za proizvodnju streljiva planiranog za uništenje. S obzirom da je poligon osiguran video-nadzorom, za sada je izvjesno da su kamere registrirale ulazak četiri osobe, a nakon pogibije druge dvije su osobe pobjegle s mjesta događaja.

MOSKVA

Povodom 20. godišnjice usvajanja ustava Ruske Federacije, Državna Duma će proglasiti amnestiju kojom bi, kako se očekuje, trebalo biti obuhvaćeno 10.000 ljudi, među kojima neće biti aktivisti Greenpeacea, ali možda hoće bar jedna članica grupe Pussy Riot, piše u ponedjeljak ruski list Kommersant. Prijedlog odluke o amnestiji optuženih i osuđenih osoba razmatrat će se u Dumi, a u srijedu bi trebala biti donesena i konačna odluka, najavio je Pavel Krašenjinikov, čelnik Odbora za građansko, kazneno, arbitražno i procesno zakonodavstvo. Odbor je podržao prijedlog amnestije predsjednika Vladimira Putina i, po procjeni Krašenjinikova, na slobodu će izaći 10.000 ljudi. Međutim, sudionici oporbenih prosvjeda na Trgu Bolotnaja prošle godine i aktivisti Greenpeacea moći će biti obuhvaćeni predsjedničkim pomilovanjem tek kada sud donese presude u njihovim slučajevima, objasnio je Krašenjinikov.

MOSTAR

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je oslobađajuću presudu za dopredsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH i čelnika tamošnjeg HDZ-a Dragana Čovića u slučaju izbjegavanja plaćanja obveza za uvoz mesa kompanije Lijanovića iz Širokog Brijega, zbog čega je Čovića međunarodna uprava uklonila 2005. godine te mu zabranila obnašanje bilo kakve dužnosti u izvršnoj vlasti. Čovićev odvjetnik Davor Martinović, koji ga branio u više sudskih postupaka, rekao je u ponedjeljak za Hinu kako su dobili presudu s kojom je pozitivno okončan i posljednji slučaj koji se vodio protiv aktualnog predsjednika HDZ-a BiH. "Vrhovni sud Federacije BiH u cijelosti je potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću presudu za gospodina Čovića. U ovome slučaju nije postojala ni sumnja, a kamo li njegova krivnja", rekao je Martinović. Dodao je da je presuda bila očekivana unatoč pritisku javnosti te da je pitanje zašto se toliko vodio postupak protiv Čovića.

VATIKAN

Papa Franjo je u ponedjeljak na ključno mjesto prefekta Kongregacije za biskupe potvrdio bliskog suradnika svog prethodnika Benedikta XVI., kanadskog kardinala Marca Ouelleta, koji je na posljednjim konklavama bio među kandidatima za Papu, objavio je Vatikan. Argentinski papa je nedugo nakon izbora u ožujku privremeno zadržao cijelu "vladu" Vatikana i od tada je Jorge Mario Bergoglio polaganim ritmom potvrđivao neke funkcije, dok je na neke položaje dovodio nove ljude. Ouelleta, velikog poznavatelja Latinske Amerike, odlučio je zadržati na položaju čelnog čovjeka Kongregacije za biskupe. Kardinal Ouellet je konzervativac na planu doktrine, vrlo je diskretan, učinkovit, poliglot visoke kulture poput Josepha Ratzingera koji mu je veliko nadahnuće.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙