FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnički dom BiH prihvatio proračun u prvom čitanju

Autor: rmav
SARAJEVO, 12. prosinca 2013.(Hina) - Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u četvrtak je u prvom čitanju podržao prijedlog državnog proračuna za 2014. u iznosu od 1,796 milijardi konvertibilnih maraka (oko 918 milijuna eura) a nova sjednica na kojoj bi proračun trebao biti razmatran u drugom čitanju i konačno usvojen zakazana je za 16. prosinca.

Zastupnički dom u kojemu sjede 42 zastupnika je prijedlog proračuna podržao s 23 glasa, 14 zastupnika je bilo protiv a dva suzdržana.

Tijekom višesatne rasprave iznesene su brojne primjedbe na predloženi proračun pri čemu su neke stranke tražile njegovo povećanje a druge smanjenje.

Oporbena Stranka demokratske akcije (SDA) tako je svoje protivljenje predloženom proračunu obrazložila konstatacijom kako je on nedostatan za financiranje stvarnih potreba državnih institucija i za njihovo jačanje.

Iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je član vladajuće koalicije također su imali primjedbe na predloženi proračun no uz tvrdnje kako se za neke državne institucije troši previše novaca a kao primjer naveli su oružane snage i državno tužiteljstvo.

Proračun za 2014. na razini je onog iz tekuće godine jer je Vijeće ministara BiH ranije usvojilo globalni financijski okvir po kojemu se do 2015. neće povećavati iznosi namijenjeni financiranju javne potrošnje.

Nakon što se o prijedlogu proračuna definitivno očituje Zastupnički dom treba ga potvrditi i Dom naroda koji bi također trebao zasjedati narednog tjedna.

Usvajanje proračuna za 2014. uvjet je da bi Međunarodni monetarni fond odobrio BiH isplatu nove rate kredita po osnovi tekućeg dvogodišnjeg stand-by aranžmana.

Taj je kredit namijenjen konsolidiranju državnog i entitetskih proračuna a o uplati nove rate od 28,8 milijuna eura ovisi isplata plaća i mirovina za prosinac i siječanj.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙