FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Nova bitka za proračun, Komšić upozorio na protuustavno zaduživanje

Autor: rmav
SARAJEVO, 10. prosinca 2013.(Hina) - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u utorak je optužio stranke koje čine parlamentarnu većinu da su protuustavno i protuzakonito zadužile tu zemlju kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za "milijarde dolara" te je najavio podnošenje kaznenih prijava protiv odgovornih osoba.

U pisanoj izjavi, koja je tijekom dana dostavljena medijima, Komšić je ustvrdio kako je provjerama u Predsjedništvu BiH utvrđeno su "svi aranžmani s MMF-om protuustavno i protuzakonito zaključeni i potpisani". Komšić ističe kako niti jedan aranžman s MMF-om nikada nisu ratificirali ni parlament niti Predsjedništvo BiH, kao i da nitko od Ustavom BiH i zakonom ovlaštenih tijela vlasti nije dao suglasnost da se o tome uopće pregovara.

"Nameće se pitanje tko je i zašto protuustavno i protuzakonito ovu zemlju zadužio za više milijardi dolara koje će vraćati ne samo naša djeca, nego i unuci", stoji u Komšićevoj izjavi, u kojoj je najavljeno kako će zbog svega biti zatraženo očitovanje Ustavnog suda BiH o ustavnosti ugovorenih zaduživanja, a ovisno o pravorijeku tog suda razmotrit će se i podnošenje kaznenih prijava Tužiteljstvu BiH protiv odgovornih osoba.

Komšićeva izjava zapravo je reakcija na optužbe na njegov račun što su ih prošlog tjedna izrekli predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Bećirović i Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), čiji je i Bećirović član.

Iz SDP-a, kojega je on sam ranije napustio, Komšića su označili odgovornim zbog činjenice da Predsjedništvo BiH do proteklog vikenda parlamentu nije dostavilo prijedlog državnog proračuna iako je MMF zahtijevao da proračun bude usvojen do 9. prosinca kako bi odobrio isplatu nove rate kredita po osnovi stand-by aranžmana.

Prijedlog proračuna u parlament BiH je iz sjedišta državnog vrha stigao u ponedjeljak, a prekoračenje roka objašnjeno je činjenicom da je ministarstvo financija moralo doraditi prvotni dokument kojega je Predsjedništvo usvojilo prije tri dana.

Komšić je u utorak dodatno podsjetio kako je ministarstvo financija to koje je nacrt proračuna dostavilo Predsjedništvu s čak 40 dana zakašnjenja.

Prijedlog proračuna BiH za 2014. godinu trebao bi se naći pred Zastupničkim domom na sjednici koja je zakazana za 12. prosinca, dok bi se Dom naroda o njemu trebao očitovati 15. prosinca, no već sada je izvjesno kako će to biti tek nove prilike za međustranačke svađe.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika najavio je kako će glasovati protiv, jer je prijedlog usvojen preglasavanjem u Predsjedništvu BiH. Uz Komšića, za prijedlog je glasovao Bakir Izetbegović, dok je SNSD-ov Nebojša Radmanović bio protiv. On je tražio da se iz proračuna izbaci dio sredstava namijenjenih financiranju oružanih snaga BiH i državnog tužiteljstva.

Glasovima dva od tri člana Predsjedništva BiH ipak je predloženo da proračun za iduću godinu iznosi 1,796 milijardi konvertibilnih maraka (918,6 milijuna eura), od čega je 846 milijuna KM (432,7 milijuna eura) namijenjeno otplati vanjskog duga, dok je ostatak predviđen za financiranje državnih institucija.

Sva ostala proračunska izdvajanja u BiH se osiguravaju na entitetskoj razini, a parlamenti Federacije BiH i Republike Srpske svoje su proračune izglasali prošlog tjedna pri čemu su u oba entiteta oni nešto veći od po dvije milijarde KM (oko milijardu eura). Proračuni države i entiteta u BiH, zbog slabe naplate prihoda i sve većeg deficita, svih su se proteklih godina značajno oslanjali na kredite dobivene od MMF-a. Država je potpisnik stand-by aranžmana s MMF-om, no korisnici kredita su uz državu i entiteti.

Ta je institucija postavila uvjet da sva tri proračuna budu usvojena do 9. prosinca kako bi do kraja godine entiteti mogli dobiti novu ratu kredita u iznosu od 56,4 milijuna KM (28,8 milijuna eura).

Iz MMF-a je najavljeno kako će isplata te rate kasniti onoliko koliko bude kasnilo usvajanje proračuna, u ovom slučaju na državnoj razini.

Između BiH i MMF-a trenutačno je na snazi dvogodišnji ugovor o kreditu od oko 414 milijuna eura, odobrenom 2012. godine na temelju stand-by aranžmana.

MMF se obvezao pomoći punjenje proračuna uz uvjet provedbe reformi u BiH koje podrazumijevaju fiskalnu konsolidaciju i poboljšanje naplate prihoda te racionalizaciju javnog sektora i socijalnih izdvajanja. U zadnjem pregledu provedbe preuzetih obveza MMF je konstatirao kako se veći dio reformi provodi sukladno očekivanjima, no istodobno je upozoreno kako je punjenje proračuna i dalje veliki problem, a vlastima na svim razinama upućen je poziv da to shvate kao prioritetno pitanje.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙