FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstava za mlade o problemu nasilja

Autor: dsil
RIJEKA, 12. prosinca 2013. (Hina) - U sklopu programa "Živim život bez nasilja" danas je u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku izvedena kazališna predstava Zijaha Sokolovića kojom se mlade nastoji upoznati s problemom nasilja te načinom njegova izbjegavanja i iskorjenjivanja.

U programu, koji organiziraju Ministarstvo unutarnjih poslova i UNDP, nastupali su još i jazz pijanist Matija Dedić i glazbeni sastav "Apokalipso".

Voditeljica Službe prevencije ravnateljstva MUP-a Sandra Veber rekla je da na konferenciji za novinare prije početka programa da se on provodi od 2010. godine, a sastoji se od predavanja u školama na kojima se učenicima sedmih i osmih razreda govori o tome kako prepoznati nasilje, koji su njegovi oblici te kako reagirati nenasilno i kojim se institucijama obratiti u slučaju nasilja. Druga sastavnica programa je kazališna predstava pod nazivom "Nasilje, za nasilje nema opravdanja", nastala u sklopu The/Arto programa, a treća je poticanje mladih da likovnim radovima, esejima ili raspravama problematiziraju pitanje nasilja.

Načelnica primorsko-goranske Policijske uprave Senka Šubat rekla je kako je na tom području prošle godine prijavljeno 35 kažnjivih djela nasilničkog ponašanja u obitelji, a u prvih devet mjeseci ove godine 28.

Kad je riječ o ukupnom broju prijavljenih slučajeva nasilničkog ponašanja, za koje se pokreću prekršajni postupci, prošle su godine prijavljene 664 osobe, a u deset mjeseci ove godine 693. Među prijavljenim osobama ove godine čak je 560 muškaraca te 133 žene, rekla je Šubat. Istaknula je da su najčešći počinitelji takvih djela muškarci, a najčešće su žrtve žene, te da još živimo u sredini gdje se "šamar smatra samo šamarom".

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da uspješnost borbe protiv nasilja ovisi o stupnju njegova prepoznavanja, prijavama i kaznama te o nastojanju da se ono prevenira i da se u društvu prepozna kao neprihvatljivo. Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić istaknuo je da je kriza u društvu plodno tlo za razvoj nasilja te da je "mnogo lakše izaći iz krize nego sanirati posljedice mržnje i nasilja koje iz nje proizlazi".

Glumac i redatelj Zijah Sokolović, koji je priredio predstavu u sklopu projekta The/Arto kao ambasador dobre volje UNDP-a, rekao je da time žele educirati mlade kroz njima prihvatljiv način. Ocijenio je da je to rijetka i neobična uloga kazališta te se požalio da je, nakon predstavljanja tog programa i predstave u svim hrvatskim županijama, odziv zainteresiranih škola za organiziranje predstave vrlo slab. Zijah Sokolović zaključio je kako je to štetno jer mladima treba omogućiti da se upoznaju s problemom nasilja.

(Hina) xdsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙