FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 12. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ZAGREB

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako je Vlada privremeno povukla iz procedure izmjene Zakona o radu jer se stvorila velika galama, no naglasio je kako će se o njima morati ozbiljno razgovarati odmah nakon Nove godine, poručivši da je jedini Vladin motiv izmjena - da u Hrvatskoj bude malo više posla. "Zakon o radu privremeno smo povukli jer smo svjesni koliko je to ozbiljna svar", rekao je Milanović na kraju današnje sjednice Vlade naglasivši kako se zakon neće donijeti "na galamu". "Na galamu zakon ne možemo donijeti. Možemo ostaviti sve kao što je do sada, pa posla neće biti ili će ga biti manje. Ovo nitko ne radi da bi se nekom dodvorio ili dopao, nego samo zato da u Hrvatskoj bude malo više posla. To je jedini motiv", poručio je. Stvar je dogovora i zdravog razuma u našem društvu, ističe premijer. "Dakle, dobna granica od 60, 65, 67 godina. Za 20 godina od danas, dakle za moju generaciju. Netko mora zarađivati, mirovine mladih će biti manje. Morat ćemo raditi pod pretpostavkom da se u prosjeku živi dulje, malo dulje, jer nema dovoljno mladih da rade. Naprosto ih nema", ustvrdio je. Možemo se dogovoriti i da uopće ne radimo, da drugi rade za nas, ili da radimo do 60. godine, što su neke države populistički probale prodati svojim biračima pa su se onda povukle, reterirale i onda digle na 65 i 67 godina, dodao je. I u slučaju zakona o radu, kao i slučaju transporta tvari za izradu kemijskog oružja, nastavio je Milanović, možemo povući ručnu te gurnuti glavu u pijesak.

ZAGREB

Vlada je danas donijela zaključak o pokretanju otkazivanja granskih kolektivnih ugovora (GKU) za zaposlene u osnovnim i srednjim školama te sustavu znanosti i visokog obrazovanja, zbog bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti. Zbog najavljenog otkazivanja kolektivnih ugovora Vlada je zadužila Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da pokrene postupak mirenja sa sindikatima. Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović podsjetio je da je proračun Ministarstva povećavan cijelo vrijeme mandata sadašnje Vlade, čak i kada se cjelokupni državni proračun smanjivao. "To govorim zbog toga da demantiram one koji stalno tvrde kako je obrazovanje na prvom mjestu kada je bilo potrebno rezati rashode državnog proračuna", rekao je. U prilog tome naveo je da je povećanje koeficijenata za nastavno osoblje bilo 6 posto, a istodobno je svim ostalim zaposlenicima u državnoj i javnoj službi smanjen za 3 posto, kao i to da je od 2007. do 2013. ukupna masa plaća u sustavu obrazovanja i znanosti narasla za 1,5 milijardi kuna. Jovanović je dezinformacijom je nazvao tvrdnje sindikata kako je prosječna plaća učitelja 4.850 kuna. "To je plaća učitelja početnika bez ijedne godine staža, a ako uzmemo prosječnog učitelja, s 19 godina staža i jednim djetetom, koji plaća prirez od 13 posto, onda je njegova osnovna plaća 6.138 kuna i to bez ijednog dodatka, a ima ih 23 po dosadašnjim granskim kolektivnim ugovorima", naveo je.

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uputio je pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki sa svojim prijedlozima na verziju Nacrta prijedloga promjena Ustava među kojima je i onaj da se u Ustav doda novi stavak kojim se "životnim zajednicama različitim od braka jamči pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu". Josipović napominje kako se, kao ovlašteni predlagatelj, sukladno članku 136. Ustava RH, uključio u proces ustavnih promjena te je naglasio kako podržava promjene Ustava u njihovoj temeljnoj ideji te da svojim prijedlozima i primjedbama namjerava poboljšati ili razjasniti predložene ustavne norme. Tako je predložio da se u članku 62. doda novi stavak "životnim zajednicama različitim od braka jamči se pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu" jer se, kako navodi, takvom odredbom ostvaruje ravnoteža i otklanja mogući osjećaj neravnopravnosti "s obzirom na novouneseni stavak 2. istog članka". Riječ je o stavku "Brak je životna zajednica žene i muškaraca" za koji je glasovala većina na referendumu. Također, Josipović u pismu predsjedniku Sabora propituje formulaciju kojom se ukida zastara za kaznena djela teških ubojstava propisana posebnim zakonom. On smatra da formulacija treba biti takva da je jasno kako se ona odnosi na različite oblike teških ubojstava i njihove pravne opise iz različitih kaznenih zakona koji su vrijedili na području RH. Josipović je osvrnuo i na neke odredbe vezane uz uređenje prava nacionalnih manjina. "Potpuno je prihvatljivo da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina mijenja u postupku predviđenom za promjenu (donošenje) Ustava. Opasnost za ustavni poredak i njegovu koherentnost kriju, međutim, novopredložene odredbe kojima se predviđa konstitucionalizacija nekih 'običnih' zakona", navodi Josipović. Osvrće se i na uvođenje regije. "One su postavljene kao ravnopravan oblik regionalne samouprave sa županijama. Nadležnosti su im jednake te se postavlja pitanje njihova razlikovanja.Predlažem da se jasno definira što su regije i kakav im je odnos prema županijama", navodi Josipović.

ZAGREB

Prijedlog zakona o životnom partnerstvu je konzervativan, ne nudi ništa novo, ali je ipak pozitivni korak naprijed za sve LGBT osobe jer istospolnim parovima omogućuje veliku razinu prava, poručili su s današnje konferencije za novinare predstavnici Zagreb Pridea. Odbacili su prijedlog predsjednika Republike Ive Josipovića da se u Ustav unese i odredba da se "životnim zajednicama različitim od braka jamči pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu", ponavljajući svoj stav da instituciji braka nije mjesto u Ustavu. "Zakon o životnom partnerstvu regulira već postojeće stanje i potpuno se uklapa u predizborno obećanje vladajuće koalicije, ali i u najkonzervativnije parametre koje smo mogli čuti iz najkonzervativnijeg dijela društva", izjavila je koordinatorica Zagreb Pridea Jelena Poštić. U njemu se, dodala je, ne koristi riječ brak, baš kao što se istospolnim zajednicama ne dozvoljava posvajanje djece. To su dva parametra zbog kojih je manjkav i predstavlja nejednakost, a nije ni poklon za svetog Nikolu kako se o njemu nepromišljeno izrazila potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, poručila je Poštić.

ZAGREB - Vlada je donijela i odluku da se u povodu smrti Nelsona Mandele, bivšeg predsjednika Južne Afrike, na svim zgradama državne uprave spuste zastave Republike Hrvatske i Europske unije na pola stijega, u nedjelju 15. prosinca, na dan Mandelina pogreba.

ZAGREB

Premijer Zoran Milanović i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić na današnoj su sjednici Vlade stali u obranu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, kojeg su mediji proteklih dana prozivali zbog boravka na Baliju, gdje se održavala 9. ministarska konferencija Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Premijer se referirao na pisanje medija koji su Jakovini i hrvatskoj delegaciji "iskopali hotelske račune", kazavši da su takva putovanja skupa, ali da Hrvatska mora biti nazočna na takvim skupovima. "Vidio sam da je u medijima bilo prozivki oko troškova, a ministar je tamo 'izguran s veslom', jer se opirao tome da ide. Ali, mi moramo na takvim mjestima biti predstavljeni", poručio je Milanović. Ministrica Pusić dodala je kako bi najskuplje bilo ne ići na takve skupove jer se na njima donose odluke koje mogu biti izravno suprotne nacionalnim interesima. "A to je 100 pa i 1000 puta skuplje od bilo kakvih putnih troškova", naglasila je. "Ako smo ozbiljni nitko si ne može priuštiti da nije prisutan na takvim sastancima i mjestima na kojima se odlučuje o našoj sudbini, a naročito naše poljoprivrede, koja je izrazito povezana s odlukama EU", rekla je.

ZAGREB

Hrvatska vlada danas je prihvatila Memorandum o suglasnosti između Albanije, Azerbajdžan, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore o suradnji na realizaciji Južnog plinskog koridora u jugoistočnoj Europi, koji će premijer Zoran Milanović potpisati idući tjedan u Bakuu. Prema memorandumu, Hrvatska će zajedno s Albanijom, Crnom Gorom i BiH razvijati projekt Jonsko-jadranskog plinovoda (Ionian Adriatic Pipeline - IAP). On bi se u albanskom gradu Fier trebao spojiti na Trans jadranski plinovod (Trans Adriatic Pipeline - TAP) kojim bi se plin iz kaspijskog područja dopremio do kupaca u regiji jugoistočne Europe. U ovom trenutku hrvatski je vitalni interes, ako želimo da plin postane jefitniji za kućanstvo i gospodarstvo, da se od Alabanije, iz koje taj plinovod vodi u Italiju preko Jadranskog mora, povuče jedan krak po našoj obali Jadrana. Za to su zainteresirane i Crna Gora i BiH, naglasila je prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. U Azerbajdžan će, uz premijera Milanovića, na potpisivanje memoranduma ići i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

ZAGREB

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb danas je predstavljena donacija kojom je osigurana kupnja prvog tandemskog spektrometra masa u Hrvatskoj - uređaja kojim je moguće pravovremeno otkrivanje cijelog niza bolesti te praćenje učinka terapije u djece i odraslih, vrijednog 1,8 milijuna kuna. Tandemski spektometar masa je sofisticirani analitički uređaj koji se može koristiti za mjerenje vrlo širokog spektra dijagnostički važnih spojeva čime se mogu otkriti različite bolesti u vrlo ranoj fazi. Korist ovog uređaja je ogromna za brojne medicinske djelatnosti i struke, ne samo u području metaboličkih, nego drugih stanja i bolesti, i to ne samo u pedijatriji, već u svim dobnim skupinama. Koristan je u pedijatriji za pravovremeno otkrivanje prirođenih i nasljednih metaboličkih stanja i bolesti kao što su fenilketonurija i ostali poremećaji metabolizma osnovnih građevnih jedinica organizma - tzv. aminokiselina. Iako su metaboličke bolesti sve zasebno rijetke, zajedno zahvaćaju oko jedan posto svih beba. Prema procjenama, u Hrvatskoj se rađa oko 500 djece s nasljednim metaboličkim bolestima, a zbog nedostatne dijagnostike, na vrijeme se otkrije samo četiri do pet posto. Ovim uređajem u kapi krvi se istovremeno mogu identificirati molekule specifične za više od 50 nasljednih metaboličkih bolesti, od kojih se velik broj uspješno liječi ako se na vrijeme otkrije.

VUKOVAR

U Domu hrvatskih branitelja u Vukovaru danas je javnosti predstavljena novoosnovana, u Uredu državne uprave registrirana Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara. „Ovo neće biti Koordinacija podobnih već sposobnih, a cilj joj je borba za prava braniteljica, branitelja, stradalnika i članova njihovih obitelji“, rekao je predsjednika nove Koordinacije Franjo Šoljić. On nije želio komentirati postojeću vukovarsku Koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata rekavši samo da ona nema pravni temelj. Član novoosnovane Koordinacije Igor Gavrić, koji je kao i Šoljić istaknuti član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, na novinarski upit znači li nova koordinacija raskol među vukovarskim braniteljskim udrugama odbacio je bilo kakve teze o raskolu. Istaknuo da sada postoji prvi put formalno-pravna Koordinacija koja će raditi po statutu i odluci svih članica. Osnivanje nove Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara komentirao je telefonskom izjavom za Hinu i predsjednik stare Koordinacije Zdravko Komšić, koji je ocijenio da je osnivanje nove Koordinacije pokušaj Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da razjedini hrvatske branitelje.

ZAGREB

Za četvrti rođendan useljenja u zgradu u Novom Zagrebu, koji će obilježiti u subotu, 14. prosinca, Muzej suvremene umjetnosti (MSU) priredio je cjelodnevni, besplatni program s već provjerenim konceptom 'za svakog ponešto', od kreativnih radionica za djecu do stručnih vodstava po aktualnim izložbama. Ovu godinu obilježile su velike retrospektive Josipa Vanište, Miroslava Šuteja i Vojina Bakića, a velik interes izazvalo je i predavanje ravnatelja londonskog muzeja Tate Modern Chrisa Dercona te kreativne radionice "Art Pop Workshop" Branka Kostelnika, rekla je Snježana Pintarić, v.d. ravnateljice tog muzeja na današnjoj konferenciji za novinare. Podsjetila je da je Muzej ove godine krenuo s međunarodnim projektom Bauhaus - umrežavanje ideja i prakse, BauNet, te organizirao niz predavanja, konferencija, performansa i desetak izložbi u NO galeriji. Za iduću godinu Pintarić je najavila obilježavanje šezdesete obljetnice osnivanja MSU-a, izrazivši uvjerenje da će se ponovno prirediti dobar i zanimljiv program u okviru kojega će se predstaviti niz domaćih i inozemnih umjetnika.

PULA

Odvjetnik udruge Sa(n)jma knjige u Istri Rudolf Frančula danas je u izjavi za novinare najavio da će u roku od osam dana Županijskom sudu u Puli uložiti žalbu na rješenje o ovrsi koje je sud donio 6. prosinca ove godine, a koja odgađa izvršenje ovrhe. Naime, Općinski sud u Puli u rješenju od 6. prosinca naložio je udruzi Sa(n)jam knjige da najkasnije do 15. prosinca u Domu hrvatskih branitelja u Puli dodijeli nagradu Kiklop u kategoriji "Hit godine" za 2008. autorici najčitanije knjige te godine "Gola istina" Nives Celzijus. U protivnom slijedi novčana kazne od 50 tisuća kuna, dok bi se odgovorna osoba odnosno direktorica sajma Magdalena Vodopija kaznila s pet tisuća kuna. Ako ni tada ne postupe po navedenoj presudi, uslijedit će dvostruka kazna i tako unedogled. Kazna će se automatski naplaćivati blokadom njihovih privatnih i poslovnih računa putem Fine. "Bude li ovo rješenje potvrđeno na drugostupanjskom sudu, Sajam knjiga uručit će Nives Celzijus Kiklopa u Domu hrvatskih branitelja", poručio je odvjetnik Frančula dodavši kako je tek danas dobio rješenje Općinskog suda u Puli.

ZAGREB

Desetero suvremenih umjetnika iz osam zemalja svijeta uvršteno je u uži popis za prestižnu nagradu Artes Mundi, jednu od najznačajnijih britanskih nagrada koja se dodjeljuje suvremenim vizualnim umjetnicima, a među njima je i hrvatska konceptualna umjetnica Sanja Iveković. Iveković je u uži izbor uvrštena među pristiglih 800 nominacija iz 70 zemalja, a kako se ističe na mrežnim stranicama nagrade, međunarodni kustoski žiri u sastavu Adam Budak (nezavisni kustos) i Sabine Schaschl (direktorica i kustosica Muzeja Haus Konstruktiv u Zuerichu) za finaliste nagrade Artes Mundi 6 odabrao je "superzvijezde" svjetske suvremene umjetnosti. Pritom su posebno tražili "one umjetnike koji se u svojim radovima bave istraživanjem modernog čovjeka te komentiraju proživljeno iskustvo". Ovogodišnji su finalisti još britanski umjetnički par Karen Mirza i Brad Butler čije područje umjetničkog djelovanja obuhvaća film, izvedbene umjetnosti, kustoske prakse i izdavaštvo.

Renata Lucas (Brazil), Carlos Bunga (Portugal) i Theaster Gates (SAD) redom se bave mikroborbama kojima "vriju" urbani prostori, razotkrivajući u svojim radovima političke i društvene mehanizme kontrole koji definiraju život svakog pojedinca. "Svakodnevni urbani okoliš koji svi uzimamo zdravo za gotovo umjetnici prikazuju kao bojno polje za naše umove, srca, novčanike i poslušnost", pojasnio je kustoski žiri.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙