FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Sirijska oporba ne želi potporu terorističkih skupina

Autor: rmav
SARAJEVO, 5. prosinca 2013.(Hina) - Protivnici sadašnjeg vladajućeg režima u Siriji žele političko rješenje za krizu u toj zemlji, što podrazumijeva uspostavu prijelazne vlade koja bi pripremila slobodne i demokratske izbore, izjavio je odvjetnik Louay Safi, dužnosnik oporbene Sirijske nacionalne koalicije (SNC) koja okuplja glavninu snaga što se bore protiv vlade predsjednika Bashara al-Asada.

U intervjuu, kojega je u četvrtak objavio sarajevski "Dnevni avaz", ovaj američki odvjetnik sirijskog podrijetla je kazao kako je cilj izabrati novu vlast u Siriji sukladno želji naroda te donijeti novi ustav.

"Oporba i narod već sada kontroliraju između 60 i 70 posto naseljenih dijelova Sirije. Evidentiramo sve zločine i sve što režim čini i tražit ćemo njihovo procesuiranje. Pravda će ih sve stići", izjavio je Safi, koji je u Sarajevu boravio kako bi posjetio sjedište Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) specijaliziranog za pronalaženje i identifikaciju osoba nestalih i ubijenih tijekom ratnih sukoba i prirodnih katastrofa.

Safi je istaknuo kako oporba okupljena oko SNC-a osuđuje djelovanje svih skupina u Siriji koje su povezane s terorističkim organizacijama, a to se odnosi i na strane dragovoljce koji se dolaze boriti u takvim skupinama.

"Mi to nećemo tolerirati, no režim to tolerira i podržava", kazao je Safi dodajući kako djelovanje terorstičkih skupina zapravo pomaže Asadovu režimu.

"Zahtijevali smo od međunarodne zajednice da se rezolucijom Vijeća sigrnosti UN spriječi uplitanje bilo koje vanjske sile u revoluciju, bilo da je to Hezbolah, Iranska revolucionarna garda, Islamska vojska Iraka ili netko treći. Njima Al-Asad dopušta da djeluju u Siriji", tvrdi Safi.

Konstatirao je kako u sirijskom sukobu ipak postoji i vjerska dimenzija, no ona je odraz činjenice da je sadašnja vlast diskriminirala sunite jer je, primjerice, u sigurnosnim službama režim angažirao 80 posto ljudi koji su pripadnici alavitske sekte.

"Vojna sila je praktično pod nadzorom te sekte i želja režima je da tako podijeli narod", kazao je Safi no dodajući kako u Siriji nije na djelu građanski rat već borba naroda za slobodu.

Prema informacijama kojima raspolažu sigurnosne agencije u BiH, na strani pobunjenika u Siriji bore se i deseci bosanskohercegovačkih državljana. Pretpostavlja se da ih je tamo za sada otišlo najmanje 60, a potvrđeno je kako su poginula četvorica mladića iz BiH. Uglavnom je riječ o osobama bliskim radikalnom islamističkom pokretu selefija, koji ima uporište i u BiH.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙