FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijski pobunjenici neće prekidati borbe tijekom Ženeve 2

Autor: akoz
BEJRUT, 26. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Zapovjednik pobunjeničke Slobodne sirijske vojske (FSA) u utorak je rekao da će njegova skupina zanemariti planiranu mirovnu konferenciju u Švicarskoj u siječnju i bez obzira na nju nastaviti borbu za svrgavanje predsjednika Bašara al-Asada.

Stajalište generala Salima Idrissa pokazuje koliko će teško međunarodnim posrednicima biti dovesti sukobljene starne u Siriji za pregovarački stol. Konferencija "Ženeva 2" počet će 22. siječnja, priopćili su Ujedinjeni narodi u ponedjeljak, a cilj joj je dogovoriti osnivanje prijelazne vlade kako bi se okončao dvije i pol godine dug sukob u kojem je poginulo više do 120.000 osoba a milijuni raseljeni.

"Uvjeti nisu odgovarajući za održavanje Ženeve 2 na taj datum a mi, kao vojna i revolucionarna snaga, nećemo sudjelovati na konferenciji", rekao je Idriss.

"Uopće nećemo obustavljati borbe tijekom ženevske konferencije ili nakon nje, a ono što nas zanima je dobivanje oružje potrebnog našim borcima", rekao je Idriss televiziji Al Jazeera.

Slobodna sirijska vojska je krovna organizacija koja obuhvaća mnoge pobunjeničke postrojbe, no izvori iz sirijske oporbe i analitičari kažu da su njen utjecaj već potkopale islamističke skupine koje uspostavljaju saveze među najsnažnijim pobunjeničkim snagama.

Sirijska nacionalna koalicija objavila je uvjetnu spremnost na sudjelovanje u razgovorima u Ženevi unatoč primjedbi boraca i aktivista.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov izjavio je da se konferencija, koju su u svibnju predložili Rusija i SAD, toliko dugo odgađala jer je Washignton želio više vremena kako bi organizirao oporbu.

"Glavni problem ostaje format sudjelovanja sirijske oporbe", rekao je Bogdanov, prenijela je agencija Itar-Tass. "Upravo iz tog razloga naši su američki partneri tražili dodatno vrijeme kako bi se dovršio proces sastavljanja tog izaslanstva.

Predstavnici sirijske oporbe u Istanbulu su rekli da su neki članovi koalicije bili na razgovorima u Ženevi s izaslanikom UN-a za Siriju Lakhdarom Brahimijem te dužnosnicima SAD-a i Rusije.

Glasnogovornik koalicije Khlaed Saleh je rekao da će se koalicija ponovno sastati 15. prosinca kako bi odlučila hoće li sudjelovati na razgovorima. On je rekao da koalicija želi znati hoće li Asad i strane sile ispuniti njhov zahtjeve za stvaranje humanitarnih koridora i oslobađanje političkih zatvorenika.

"Ako osiguraju da se ispune uvjeti Ženevu bi mogli održati sutra. Umjesto na uspjeh Ženeve oni se usredotočuju na datum", rekao je Saleh.

Diplomatski napori do sada nisu doveli do smanjenja nasilja. Bombaš samoubojica ubio je 15 osoba a ranio više od 30 na autobusnoj postaji u zapadnom predgrađu Damaska, izvijestili su državni mediji. Teške borbe danima se vode oko Damaska i sjevernog grada Alepa.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙