FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fabius: Ženeva 2 održat će se bez Asada

Autor: mhaj
PARIZ , 26. studenog 2013. (Hina/AFP) - Mirovnoj konferenciji o Siriji, koja bi se trebala održati 22. siječnja u Parizu, prisustvovat će predstavnici sirijskog režima, bez predsjednika Bašara al Asada te predstavnici umjerene oporbe, rekao je utorak šef francuske diplomacije Laurent Fabius.

"Konferencija Ženeva 2 ća se održati, no podsjećam da nije riječ o kavanskim razgovorima tijekom kojih će se dopustiti cjenkanje o pitanju Sirije, već međusobni dogovor između predstavnika režima - bez Bašara - i umjerene oporbe, čiji je cilj osnovati prijelaznu vladu koja će imati sve ovlasti", rekao je francuski ministar za radio France Culture.

"To je vrlo teško, no jedino je rješenje koje istodobno omogućuje da ovdje ne bude prisutan Asad niti teroristi. Stajalište je pravedno. I Amerikanci ga podupiru", kazao je. Američki državni tajnik John Kerry ocijenio je kako će Ženeva 2 biti najbolja prilika za osnivanje prijelazne vlade uz zajednički dogovor.

UN-ov posrednik Lakhdar Brahimi ponovno će se 20. prosinca sastati s ruskim i američkim dužnosnicima da bi pripremio konferenciju, posebice da bi izabrao njezine sudionike.

Sirijska oporbena koalicija u utorak je u prvoj reakciji na informaciju o održavanju konferencije 22. siječnja, priopćila da Asad ne bi trebao igrati nikakvu ulogu u prijelaznoj fazi.

"Koalicija u potpunosti odbacuje mogućnost Asadova sudjelovanja u radu konferencije, kao i svih kriminalaca odgovornih za ubojstva stanovnika Sirije koji su bili na vlasti tijekom tranzicijskog razdoblja te zahtijeva da nitko od njih ne dobije nikakvu ulogu u budućoj politici Sirije", stoji u priopćenju oporbe.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif u utorak je rekao da je spreman sudelovati u mirovnim pregovorima o Siriji. "Sudjelovanje Irana u radu konferencije Ženeva2 važan je doprinos rješenju problema. Već smo odavno rekli da će Iranci, ukoliko budu pozvani, sudjelovati bez ikakvih preduvjeta", kazao je Zarif za Press TV.

(Hina) xmh yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙