FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska središnja banka prognozira rast od 0,5 posto u četvrtom kvartalu

Autor: vmom
PARIZ, 9. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Francusko gospodarstvo dobit će na zamahu prema kraju godine i porast će 0,5 posto u četvrtom tromjesečju, procjenjuje francuska središnja banka Banque de France u najnovijim prognozama.

Među razlozima za poboljšanu prognozu navodi se rast industrijske proizvodnje. U prethodnoj procjeni središnja banka predviđala je rast od 0,4 posto.

Tamošnji statistički ured Insee ostaje pri ranijoj procjeni 0,4-postotnog rasta u četvrtom tromjesečju.

Banque de France svoje procjene za posljednje ovogodišnje tromjesečje temelji na rezultatima mjesečne ankete o poslovnom ozračju koja je pokazala rast odgovarajućeg indeksa u industrijskom sektoru za jedan bod, na 101 bod.

Riječ je o prvom povećanju toga indeksa iznad dugoročnog prosjeka od 100 bodova od svibnja 2011., a poboljšanje se pripisuje rastu narudžbi za farmaceutskim proizvodima, kemikalijama, automobilima i hranom o kojem su izvijestili izvršni direktori u industrijskom sektoru. Menadžeri u idućim tjednima očekuju nastavak snažne aktivnosti, pokazala je anketa središnje banke.

S druge strane, u uslužnom su sektoru čelnici kompanija pokazali nešto manji optimizam, uz pad odgovarajućeg indeksa za jedan bod, na 92 boda. Sudionici ankete izvijestili su o tek blagom rastu zapošljavanja u uslužnom sektoru, a za prosinac očekuju nepromijenjene cijene i skroman rast aktivnosti.

Vlada predsjednika Francoisa Hollandea procjenjuje da će 2.000 milijardi eura vrijedno francusko gospodarstvo nakon izlaska iz recesije početkom godine u cijeloj 2013. ostvariti rast od najmanje 0,1 posto.

Agencija Standard & Poor's prošlog je mjeseca snizila kreditni rejting Francuske za jedan stupanj, na AA, jer sumnja da će mjere Hollandove politike obnoviti gospodarski rast u srednjoročnom razdoblju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙