FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U BiH u godinu dana nikakav napredak u borbi protiv korupcije

Autor: rmav
SARAJEVO, 3. prosinca 2013.(Hina) - Bosna i Hercegovina u proteklih godinu dana nije napravila nikakav napredak u borbi protiv korupcije, upozorio je u utorak ogranak međunarodne organizacije Transparency International (TI) koji djeluje u toj zemlji.

Kao ilustracija te tvrdnje navedene su ocjene iz posljednjeg indeksa percepcije korupcije za 2013. godinu (CPI), kojega je objavio TI i po kojemu je BiH na 72 mjestu među 176 promatranih država.

Tu poziciju BiH dijeli s državama poput Srbije, Brazila i Južnoafričke Republike, što znači da je ona među zemljama s opasnom stopom korupcije koja utječe na sve segmente života njenih građana, ističu iz TI BiH.

U usporedbi s državama regije BiH je na ljestvici ispod Slovenije, koja je na 44 mjestu, Hrvatske, koja je na 58 mjestu te Crne Gore i Makedonije, koje dijele 67 mjesto.

Jedino je Kosovo ispod BiH na 111 mjestu.

"Kao i ranijih godina Indeks percepcije korupcije ponovo pokazuje da BiH stagnira u borbi protiv korupcije te da nikakvi ozbiljni napori vlasti koji bi mogli utjecati na percepciju korupcije nisu poduzeti. Ovo je dokazano i urušavanjem antikorupcijskih zakona, nedostatkom pravomoćnih osuđujućih presuda za kaznena djela korupcije te neprovođenjem strateških dokumenata za borbu protiv korupcije", stoji u priopćenju TI BiH.

Iz ove organizacije ističu kako unatoč činjenici da sva relevantna istraživanja godinama ukazuju na nazadovanje ili stagnaciju BiH u borbi protiv korupcije, tijela vlasti se na to oglušuju. Oni to čine i unatoč upozorenjima Europske unije da će borba protiv korupcije biti ključni faktor približavanja BiH europskim integracijama.

Iz TI navode kako se upravo zbog toga BiH i nakon 20 godina nalazi na samim počecima uspostave sustava odgovornosti prema njenim građanima.

Na opasnost od korupcije u BiH u utorak je upozorio i američki veleposlanik u toj zemlji Nicholas Hill, koji obnaša dužnost šefa diplomatske misije SAD jer novi veleposlanik još nije imenovan.

"Korupcija u ovoj zemlji na visokoj je razini u oba entiteta", kazao je Hill u intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje" poručivši kako američke tvrtke nemaju interes ulagati u državu u kojoj je "mito norma".

"Nećete riješiti političke probleme dok god su politički lideri više zainteresirani za punjenje vlastitih džepova nego za rješavanje ekonomskih problema zemlje", istaknuo je Hill.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙