FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 3. prosinca

Autor: mcur
ZAGREB, 3. prosinca 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja, Hrvatska, za utorak, 3. prosinca:

ZAGREB - Hrvatski sabor u sutrašnjem će nastavku zasjedanja raspraviti prijedloge izmjena zakona o cestama i željeznici, na temelju kojih bi se dio sredstava iz cijene goriva za Hrvatske autoceste (HAC) preusmjerio Hrvatskim cestama (HC) i Hrvatskim željeznicama (HŽ). Po sadašnjem zakonskom rješenju, HAC-u i HC-u pripada po 60 lipa po litri naplaćene trošarine za pogonska goriva. Sada se predlaže da se iznos za HAC smanji na 20 lipa, za HŽ Infrastrukturu također bi išlo 20 lipa, a iznos za HC bi se povećao na 80 lipa. Tako bi se godišnji iznos koji HC dobiva iz trošarina na gorivo povećao na 1,8 milijardi kuna, dok bi HAC i HŽ Infrastruktura dobivali po 460 milijuna kuna (9, 30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i prijema Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske u redovito članstvo Europskog foruma osoba s invaliditetom prisustvovat će i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Sa završetkom Dekade osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda (1983.-1992.), Generalna skupština proglasila je 3. prosinca Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Republika Hrvatska je 2007. potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i Fakultativni protokol uz Konvenciju te je iste godine donijela Zakon o potvrđivanju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i Fakultativnog protokola uz Konvenciju. Time je bila četvrta zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju, a druga u Europi te jedina od zemalja izvan Europske unije (11 sati, hotel "Holiday", Jankomir 27).

ZAGREB - Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod na konferenciji za novinare naslovljenoj "Jovanovićeva božićna čestitka prosvjetarima" govorit će o smanjenju plaća i uskrati naknade za trošak prijevoza. Izlagat će Gordana Kovač-Bluha, predsjednica Glavnog vijeća Sindikata Preporod i Željko Stipić, predsjednik tog sindikata (10,30 sati, sjedište Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, Petrinjska 59a/I).

ZAGREB - Transparency International Hrvatska predstavit će rezultate Indeksa percepcije korupcije (IPK) za 2013. godinu. IPK je istraživanje koje stvara rang listu zemalja prema ocjeni o raširenosti korupcije u njima, odnosno do koje se mjere percipira da su tijela javne vlasti korumpirana. Taj je indeks najrašireniji pokazatelj percepcije korupcije u svijetu. Indeks određene države ukazuje na to kolika je razina percepcije korupcije u javnom sektoru na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja zemlju za koju se percipira kao visoko korumpirana, dok se onu ocjenjenu sa 100 percipira kao zemlji očišćenu od korupcije (11 sati, Preporodna dvorana palače Narodnog doma HAZU-a, Opatička 18).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Srebrenka Parlov

poslijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail hina@hina.hr

(Hina) xagrb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙