FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 9. prosinca 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

SYDNEY - Opera u Sydneyu, zgrada koja je postala najprepoznatljivijim simbolom tog australskog grada, stavila je u virtualnu prodaju crijepove s dijela krova kako bi uspjela financirati obnovu. Opera čija arhitektura podsjeća na jedrenjak ili školjku, dala je u ponedjeljak u prodajju 125.000 crijepova koji se nalaze na najvišem dijelu krova. Tom inicijativom računa se da bi se moglo sakupiti oko 15 milijuna australskih dolara (10 milijuna eura). Među prvima koji su dali svoj doprinos je australski glumac Hugh Jackman. "Opera je remek djelo svjetske baštine UNESCO-a koja pripada svakom od nas", kazao je. U okviru kampanje pod nazivom "Posjedujte našu kuću" crijepovi se prodaju na internetu a cijena jednog iznosi između 100 i 400 australskih dolara. Sakupljena sredstva koristit će se za obnovu zgrade i organizaciju besplatnih događanja za javnost.

ZAGREB - Londonsko kazalište Globe odlučilo je repertoar svoje sezone za iduću godinu prilagoditi obilježavanju 450. obljetnice rođenja barda britanske i svjetske književnosti Williama Shakespearea ali i stote godišnjice izbijanja Prvog svjetskog rata. Sezona 2014. slavnog Shakespeareovog kazališta na obali rijeke Temze zvat će se "Čovjek i oružje" a njezin će program, među ostalim, obuhvaćati nove produkcije Shakespeareovih tragedija "Antonije i Kleopatra" (1623.) i "Julije Cezar" (1599.), te kratke rane farse "Komedija zabune" (1590.-1594.), piše britanski BBC. U programu su i tragedije "Tit Andronik" (1594.) i "Kralj Lear" (1603.-1606.), te komedija "Sve je dobro što se dobro svrši" (1601.-1608.) i drugi legendarni komadi. Također, u Globeu će se igrati četiri nove drame suvremenih britanskih dramatičara Simona Armitagea, Richarda Beana, Howarda Brentona i Davida Eldridge s temama vezanim uz rat.

ZAGREB - Pustolovni roman Julesa Verna "Put oko svijeta u 80 dana" uskoro će u Londonu biti postavljen kao velika kazališna atrakcija u londonskoj O2 Areni, gdje će se od idućega ljeta moći pogledati u režiji slavnog britanskog kazališnog redatelja, pisca, komičara i glumca Seana Foleya. Foley će Vernov klasik iz 1872. režirati kao epsku multimedijalnu avanturu, za čije će se izvođenje unutar O2 Arene sagraditi poseban paviljon s kupolom veličine deset filmskih platna za Imax kina, prenosi britanski BBC. Najavljena kao "kazališni spektakl koji budi osjetila", najnovija produkcija putovanja oko svijeta Vernovog junaka Phileasa Fogga za u ono doba nezamislivih osamdeset dana uključivat će i balon na vrući zrak koji će biti postavljen iznad publike, te šest metara visoku pokretnu maketu slona. Premijera je planirana za lipanj 2014., nakon čega show u jesen kreće na američku turneju. Foley je dosad na londonskome West Endu režirao brojne uspješnice, koje su mu priskrbile pet nominacija i dvije prestižne nagrade Laurence Olivier, koju kazališta West Enda dodjeljuju za izvrsnost u profesionalnom kazalištu.

BEOGRAD - Redatelj Emir Kusturica potvrdio je u nedjelju da je od potpredsjednika srbijanske vlade Aleksandara Vučića i Srpske napredne stranke (SNS), kojoj je Vučić predsjednik, dobio 100.000 eura za završetak radova u kompleksu Andrićgrad u Višegradu, navodi B92. Kusturica je, prenosi B92, rekao da će radovi na završetku studentskog doma i drugih objekata u Andrićgradu biti nastavljeni zahvaljujući donaciji SNS-a. "Od Aleksandra Vučića dobili smo ček na 100.000 eura kao pomoć za završetak objekta studentskog doma", objasnio je Kusturica. On je najavio da će u kompleksu Andrićgrada, uz postojeće spomenike Ivi Andriću i Petru Petroviću Njegošu, biti podignuto i spomen-obilježje Nikoli Tesli, Mehmed-paši Sokoloviću, koji je u Višegradu podigao čuvenu na Drini ćupriju, te književniku Meši Selimoviću. Filmski redatelj i dvostruki dobitnik Zlatne palme u Cannesu, Kusturica je idejni tvorac kulturno-povijesnog kompleksa Andrićgrad, podignutog uz potporu vlasti Republike Srpske i njezina predsjednika Milorada Dodika u Višegradu, gradiću na istoku BiH u kojem je Andrić godinama živio i stvarao.

RIM - Glavna rimska ulica zasjala je povodom Božića u duginim bojama što je poruka novog gradonačelnika talijanske prijestolnice protiv homofobije i za prava homoseksualaca. "Tim bojama Rim želi poslati jasnu poruku: on je glavni grad prava", kazala je na svojoj web stranici Imma Battaglia, gradska vijećnica i aktivistica za prava homoseksualaca. Odluka o duginim bojama ulice Via Del Corso, koja se proteže u dužini od 1,5 kilometara u samom središtu grada, donesena je u dogovoru s gradonačelnikom Ignaziom Marinom kako bi se poslala poruka protiv homofobije, nakon samoubojstva jednog mladog pripadnika gay zajednice ranije ove godine. "Svaki turist shvatit će smisao" takvog osvjetljenja jer su dugine boje simbol LGBT populacije, kazala je Battaglia. Ta odluka nije po volji gradskoj oporbi, koja smatra da je ona provokativna i ideološka. Kako bi pomirila dva suprotstavljena tabora, tvrtka koja upravlja svjetlosnim instalacijama, Laura Rossi International, kazala je da je osvjetljenje posvećeno Nelsonu Mandeli koji je preminuo u četvrtak. "Tako će poruka ljubavi, tolerancije, jedinstva i dijeljenja biti još jača", kazala je tvrtka.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙