FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 10. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljviosti.

SEVILLA - Hit-komedija 'Svećenikova djeca' redatelja Vinka Brešana jedan je od pet kandidata za Europsku filmsku nagradu, popularno nazvanu "europski Oscar" u kategoriji najbolje europske komedije, a pobjednici će biti objavljeni na svečanoj dodjeli koja će se održati 7. prosinca u Berlinu, objavljeno je sklopu Festivala europskog filma u Sevilli. 'Svećenikova djeca' u produkciji Interfilma, našla su se 'uz rame' s europskim filmskim hitovima kao što su 'Sve što trebaš je ljubav' danske oskarovke Susanne Bier te 'Putnici ljubavnici' Pedra Almodóvara, koji su također finalisti u ovoj kategoriji, kao i talijanski film 'Dobrodošli, predsjedniče!' redatelja Riccarda Milanija, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Nominacija 'Svećenikove djece' za najbolju europsku komediju jedan je od najvećih recentnih međunarodnih uspjeha hrvatske kinematografije. Povodom nominacije redatelj Vinko Brešan rekao je da svaki film, pa i 'Svećenikova djeca', teži umjetničkoj verifikaciji

CARACAS - Inače podijeljeni oko politike i ekonomije, Venezuelanci su se u nedjelju barem nakratko ujedinili slaveći pobjedu svoje sunarodnjakinje na izboru za Miss Universe.

Maria Gabriela Isler pobjedila je na tom natjecanju ljepote u Moskvi i zaslužila pohvale i čestitke vođa suprotstavljenih političkih blokova. "Njezina pobjeda je pobjeda cijele Venezuele. Neka je Bog blagoslovi", napisao je na Twitteru socijalistički predsjednik Nicolas Maduro poznat po tiradama protiv desničarske "buržoazije". "Čestitam Mariji Gabrieli na pobjedi, ona služi na čast svim našim ženama. Živjela Venezuela!", piše na Twitteru njegov suparnik, oporbeni čelnik Henrique Capriles koji na toj društvenoj čsto mreži ismijava Madurovu nesposobnost. Ta južnoamerička država jedna je od najuspješnijih na svjetskim natjecanjima ljepote. I dok se zbog toga većina Venezuelanaca ponosi, domaće izbore nerijetko prate prosvjedi zbog iskorištavanja ženskoga tijela.

BAJKONUR - Ruski kosmonauti Oleg Kotov i Sergej Rjazanski iznijeli su u subotu olimpijsku baklju Olimpijskih igara 2014. u Sočiju u svemir. "Pogled je predivan", rekao je Rjazanski držeći baklju. Snimke sa kamera montirane na kacigama izravno je prenosila NASA i ruska televizija. Baklja je raketom Sojuz stigla iz ruskog svemirskog centra Bajkonura u Kazastanu na Međunarodnu svemirsku postaju. Olimpijske baklje i ranije su putovale u svemir, Amerikanci su ih nosili uoči Olimpijskih igara 1996. i 2000., ali nikad nisu iznošene izvan svemirske postaje. Baklja će se vratiti na Zemlju u ponedjeljak, kako bi nastavila put po svijetu dugačak 65.000 kilometara koji će završiti početkom Olimpijskih igara u Sočiju na Crnome moru 7. veljače.

ZAGREB - Znanstveni satelit mase od jedne tone ostao je bez goriva i najvjerojatnije će pasti na Zemlju tijekom ovoga vikenda, objavili su u subotu znanstvenici, prenosi BBC. Satelit "Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer" lansiran je u ožujku 2009. kako bi istraživao promjene u razinama mora, oceanskim strujama i planetarnom gravitacijskom polju. Sada je ostao bez goriva i počeo je padati prama Zemlji, prenosi BBC. Europska svemirska agencija objavila je da ne može predvidjeti gdje i kada će pasti, ali je naglasila da su vrlo mali izgledi da satelit izazove ljudske žrtve ili počini neku materijalnu štetu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙