FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koncertom završeno obilježavanje Dana Dubrovačkih branitelja

Autor: hspa
DUBROVNIK, 6. prosinca 2013. (Hina) - Koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra u franjevačkoj crkvi završen je večeras dvodnevni program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja.

Na večerašnjem koncertu izvedena su djela T. Albinonija, Ch. W. Glucka, S. Barbera, J. Gotovcaa i Đ. Jusića. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnali su dirigenti Robert Homen i Đelo Jusić, a solistica je bila mezzosopranistica Aida Vidović Krilanović.

Robert Homen je stalni dirigent u HNK Zagreb, vodi amaterski zbor "Lira" te se bavi pedagoškim radom. Predaje dirigiranje na Pedagoškoj akademiji Filozofskog fakulteta - glazbeni odjel u Puli te je član raznih žirija na glazbenim natjecanjima i festivalima.

Đelo Jusić istaknuti hrvatski skladatelj, dirigent, gitarist i aranžer, rođen 1939. u Dubrovniku, glazbeni nauk stjecao je kod maestra Lovre pl. Matačića, a nadahnuće je crpio u rodnom gradu bogatom srednjovjekovnom i mediteranskom glazbenom tradicijom.

Laureat je niza festivala i dobitnik strukovnih priznanja, među kojima su Zlatna arena na Filmskom festivalu u Puli 1999., dva Porina 1997. i 2007. za životno djelo, Ruke sv. Vlaha u povodu četrdesete obljetnice umjetničkog djelovanja, Zlatni prsten Radio-Zagreba te nagrada Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo 2008.

Za sudjelovanje i doprinos u Domovinskom ratu, ukazom predsjednika Republike dodijeljeno mu je odlikovanje Reda Danice s likom Marka Marulića.

Mezzosopranistica Aida Vidović Krilanović diplomirala je 1993. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ruže Pospiš Baldani. Usavršavala se na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču u klasi Margarete Lilowe. Dobitnica je Rektorove nagrade 1992. i 1993. god., kao i nagrade Marije Borčić. Debitirala je 1990. god. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u ulozi Miška u "Božićnoj priči" Rudolfa Matza.

Večerašnjem koncertu predhodila je sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu koji je u dubrovačkoj Katedrali predvodio biskup msgr. Mate Uzinić.

(Hina) xddub ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙