FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

145. obljetnica hrvatskoga domobranstva

Autor: hspa
DUBROVNIK , 5. prosinca 2013. (Hina) - U povodu 145. obljetnice utemeljenja hrvatskoga domobranstva, danas je u organizaciji Udruge hrvatskih ratnih veterana i dubrovačkog Ogranka hrvatskog domobrana u tom gradu održana svečana akademija.

Obljetnica je vezana uz odluku Hrvatskoga sabora koji je u sklopu Hrvatsko-ugarske nagodbe 1868. godine donio i Zakon o domobranstvu te od tada djeluju domobranske postrojbe u Hrvatskoj

O aktivnostima dubrovačke Udruge hrvatski domobran govorio je njezin predsjednik Željko Kulišić, koji je među ostalim istaknuo kako su članovi te udruge obilježili više stratišta na dubrovačkom području i postavili spomen-ploče na Orsuli, Daksi, Veloj Luci i Slanom. Uskoro će se postaviti spomen-ploča na otoku Jakljanu.

Tamo je u veljači ove godine obavljena ekshumacija koju su proveli pripadnici Specijalne jedinice MUP-a, predstavnici Ministarstva branitelja te članovi Udruge hrvatski domobran. Ekshumirano je 214 ubijenih vojnika i mornara, pripadnika hrvatskih i njemačkih postrojba koje su se, prema podatcima udruge, nakon 8. svibnja 1945. predali partizanima na području Istre i Trsta nakon čega su likvidirani.

U prigodnom programu večeras su sudjelovali povjesničar Josip Jurčević i glumac Miše Martinović, a predstavljena je i knjiga Josipa Jurčevića "Lex Perković - spašavanje zločinačke budućnosti".

(Hina) xddub yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙