FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jurišiću 12 godina zatvora za zločin nad pripadnicima JNA u Tuzli

Autor: zkre
MOSTAR, 2. prosinca 2013. (Hina) - Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudio je u ponedjeljak nepravomoćno na 12-godišnju zatvorsku kaznu bivšeg policijskog dužnosnika u Tuzli Iliju Jurišića za ratni zločin nad pripadnicima bivše JNA koji su poginuli u napadu policijskih snaga i dragovoljaca prigodom njihova izvlačenja iz toga grada na početku rata u BiH, izvijestili su mediji u BiH.

Jurišić nije u ponedjeljak bio nazočan na izricanju prvostupanjske presude. On je 2007. bio uhićen u beogradskoj zračnoj luci Surčin te je ranijom prvostupanjskom presudom iz 2009. bio osuđen na 12-godišnju kaznu zatvora. U drugome stupnju ta je presuda pred prizivnim sudom u Beogradu poništena te je naloženo novo suđenje.

U danas izrečenoj presudi, sud u Beogradu je utvrdio da je Jurišić kao dežurni operativnog stožera stanice javne sigurnosti Tuzle izdao zapovijed za napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz vojarne u središtu grada iako je znao za prethodni dogovor o mirnom povlačenju vojnika JNA iz BiH. Po tim navodima Jurišić je primio zapovijed od svog pretpostavljenog, zapovjednika operativnog stožera Mehmeda Bajrića.

Branitelj Ilije Jurišića, odvjetnik Đorđe Dozet rekao je za medije u BiH da će se sigurno žaliti na presudu. Ustvrdio je da njegov branjenik nije "ukaljao svoj obraz". Pri tome nije mogao sa sigurnpšću potvrditi hoće li se Jurišić pojaviti na drugostupanjskom postupku u Beogradu.

Jurišićeva supruga Stoja Jurišić rekla je da je njezin suprug nakon primljene vijesti završio u bolnici i da se jako uzrujao zbog vijesti iz Beograda.

Srbijansko tužiteljstvo Jurišića je optužilo za smrt više od 50 pripadnika JNA i ročnika 15. svibnja 1992. na lokaciji Brčanska malta nakon što su ih iz zasjede napali pripadnici tuzlanske policije, Teritorijalne obrane i dragovoljci. U Tuzli se se taj dan obilježava kao dan oslobođenja.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙