FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 5. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Prosvjed protiv izmjena radnog zakonodavstva na Markovu trgu prerastao je danas u prosvjed protiv Vlade, koju su sindikalni čelnici ocijenili "najgorom Vladom za radnike u zadnjih 20 godina". Na prosvjedu na kojem je, po policijskoj procjeni, sudjelovalo 1400 sindikalaca čelnici pet sindikalnih središnjica prozivali su Vladu za nesposobnost, bahatost i socijalnu neosjetljivost. Poručili su Vladi da pozove sindikate za pregovarački stol i povuče prijedlog novog Zakona o radu (ZOR), jer ih "narod koji ih je doveo na vlast, može s nje i maknuti". Mladen Novosel (Savez samostalnih sindikata Hrvatske) ponovio je zahtjev za smjenom ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, kojeg je optužio za nevjerodostojnost i nesposobnost vođenja socijalnog dijaloga. "Ova Vlada tzv. socijaldemokrata pokazala se najtvrđom neoliberalnom vladom do sada. Nisu uspjeli pokrenuti gospodarstvo i otvoriti radna mjesta, jedino što znaju je zavaditi ljude da mogu vladati", ustvrdio je Novosel i poručio premijeru Zoranu Milanoviću i ministru Mrsiću da je za njih "utakmica završena". "Imate još kratko sudačko vrijeme, ili ćete prihvatiti sindikalne zahtjeve ili vas neće biti", zaprijetio je Novosel čiji je govor pozdravljen uzvicima odobravanja i zviždanjem Vladi. Ozren Matijašević (Hrvatska udruga radničkih sindikata) ocijenio je da "nikada u Hrvatskoj nisu bila lošija vremena sa zločestijim i nesposobnijim gazdom". "Nesposobni i bahati igraju se Vlade na naš račun. Ako ih ne spriječimo, bit će još gore", rekao je Matijašević te ustvrdio da je cilj tri nova zakona da radnik bude što jeftiniji i lako zamjenjiv. "Izigrali su sve - nezaposlene, umirovljenike, radnike i mlade, sve - osim sebe i svojih", optužio je Krešimir Sever (Nezavisni hrvatski sindikati) te istaknuo da je "ovaj ZOR sramna ponuda koju radnici ne mogu prihvatiti". Prosvjedna kolona na Markov je trg stigla s glavnog zagrebačkog trga Zakmardijevim stubama, jer im nije bio dopušten prolaz Radićevom ulicom.

ZAGREB - Od 1. siječnja 2014. za 10 posto smanjit će se mirovine određene prema posebnim propisima, a koje su više od 5000 kuna, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na sjednici Vlade koja je u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena zakona o smanjenju mirovina određenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju. "Sve mirovine koje su ispod 5000 kuna neće se smanjivati, a iznad 5000 smanjit će se 10 posto i to je mjera vrijedi za 2014. godinu", naveo je Mrsić i naglasio kako su od toga izuzeti 100-postotni ratni vojni invalidi, mirovine djeci poginulih branitelja, rudari i radnici profesionalno oboljeli od azbestoze. Mrsić je izvijestio da će na taj način u 2014. biti ušteđeno 303 milijuna kuna u mirovinskom sustavu koji će na taj način biti održan, a mirovine ostati primjerene. Prijedlog zakona o prikupljanju, obradi, povezivanju, korištenju i razmjeni podataka o primicima i javnim davanjima po osiguranicima, omogućit će da na jednom mjestu budu podaci o plaćama, o primicima i o neoporezivim primicima "i na taj način ćemo imati uređen sustav u Hrvatskoj", rekao je Mrsić.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručio je danas da će naknade za prijevoz učiteljima i nastavnicima za ovaj i idući mjesec biti isplaćene u prvom tjednu siječnja, pa im egzistencija ni na koji način neće biti ugrožena. Objasnio je kako je razlog kašnjenja naknada njegovo stajalište da je prioritet bio isplatiti međumjesni prijevoz učenika i darove za djecu nastavnika. U izjavi novinarima uoči današnje sjednice Vlade Jovanović je rekao da razumije rezigniranost učitelja i nastavnika zbog kašnjenja naknada za prijevoz, kao i prigovore sindikata i oporbe. Ako kažem da im se ispričavam što će dva tjedna kasniti naknada za prijevoz, oni će reći da im to ništa ne znači, ali ja ih razumijem, no jedino se pravo ima ljutiti ministar financija Slavko Linić, rekao je. "Ministar financija je u pravu kad je rekao da sam trebao biti odrješitiji u pregovorima sa sindikatima i raskinuti granske kolektivne ugovore, no to nisam učinio. Nisam učinio preko noći, preko koljena. Pregovarao sam sa sindikatima svo ovo vrijeme, želeći naći rješenja da plaće, naknade za prijevoz ne budu umanjene u ovoj godini. I u tome sam uspio", rekao je, uz ostalo, Jovanović.

BRUXELLES - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić odbio je danas komentirati ponuđenu ostavku članova uprave poduzeća Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarina (HAC-ONC) zbog nesreće na autocesti A1 jer nisu upućene njemu nego upravi HAC-a. "Uprava HAC-ONC-a je iz moralnih razloga ponudila ostavku, ali ne meni kao ministru, nego upravi HAC-a", rekao je ministar Hajdaš Dončić, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara prometa zemlja članica EU-a. Šef i član uprave Hrvatskih autocesta - Održavanje i naplata cestarine, Alen Kruhak i Željko Horvat, ponudili su ostavke zbog nesreće na autocesti Zagreb - Split kod tunela Krpani u subotu kada je u lančanom sudaru poginulo troje ljudi i 17 ozlijeđeno. Ministar Hajdaš Dončić je rekao kako očekuje da bi petnaestak dana mogli biti poznati rezultati studije predizvodljivosti za povezivanje hrvatskog juga s ostatkom zemlje. U Zagrebu je 10. prosinca predviđen sastanak između predstavnika Hrvatske, Europske komisije i Bosne i Hercegovine na kojem će se raspravljati o nacrtu te studije. "Očekujem konstruktivan dijalog na tom sastanku, očekujem da će neki komentari našeg ministarstva biti prihvaćeni kako bi onda u narednih desetak dana dobili konačnu verziju te studije", rekao je.

ZAGREB - HDZ-ov zastupnik Goran Marić obrušio se danas na Zakon o predstečajnoj nagodbi tvrdeći da je "obučen u košulju velikih zabluda", da je ortodoksno diskriminirajući i ogledni primjer kakav zakon ne bi smio biti, dok suprotno viđenje imaju zastupnici vladajuće koalicije koji vide pozitivne učinke zakona. "Zakon nudi katastrofalna, diskriminirajuća, protucivilizacijska ekonomski i društveno razarajuća rješenja", ocijenio je Marić u saborskoj raspravi o Vladinu prijedogu da se izmijeni taj Zakon. Profesori Pravnog fakulteta kažu da je to primjer kakvi zakoni ne bi smjeli biti, na njemu se ne gradi jednakost, tu nema suda, nema pravde, tu država radi što hoće, spašava izabrane dužnike, kumove, prijatelje i očeve ministara, a sve na štetu vjerovnika, izjavio je Marić. Tvrdi i da je predstečajnom nagodbom u dio hrvatskog gospodarstva uveden ekonomski totalitarizam i ozakonjeno gospodarsko barbarstvo. Marićeve kvalifikacije izazvale su brojne replike zastupnika vladajuće koalicije. Nešto očito ne štima u vašoj politici, uzvratio je Igor Rađenović (SDP), pitajući se kako to da je HDZ ranije podržao zakon, a Marić ga ne podržava. Spominjete barbarizam, znanstvenike i pravnike, gdje su bili 90-ih kad je HDZ upropastio tisuće poduzeća, pita Damir Tomić (SDP), a Marin Jurjević (SDP) dodaje da je tih godina uništeno 350 tisuća radnih mjesta mimo rata, u privatizaciji. Marićev istup pohvalio je nezavisni zastupnik Ivan Grubišić koji je rekao da je na razini struke i objektivnosti. Nama nedostaje odgovorna sloboda, jednakost pred zakonom, bratstvo, rekao je Grubišić.

ZAGREB - Ministar uprave Arsen Bauk ne smatra odstupanjem od dosadašnje prakse činjenicu da Stožer za obranu hrvatskog Vukovara još uvijek nije objavio koliko je potpisa prikupio za raspisivanje referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma, iako je rok za prikupljanje potpisa istekao u nedjelju. "U ovome trenutku ne vidim odstupanje od dosadašnje prakse", rekao je Bauk novinarima ispred Banskih dvora te podsjetio da je Građanska inicijativa "U ime obitelji" potpise prikupljene za referendum o ustavnoj definiciji braka Hrvatskome saboru predala 15-ak dana nakon isteka roka za prikupljanje. Jedinu razliku u odnosu na dosadašnja prikupljanja potpisa vidi u tome što su se brojke objavljivale i tijekom samog prikupljanja, dok s prikupljanjem potpisa za referendum o uporabi manjinskog jezika i pisma to nije bio slučaj. Upitan postoji li mogućnost da se potpisi prikupljaju i u ovih nekoliko dana nakon isteka roka, odgovorio je kako se oni nakon isteka tog roka ne mogu prikupiti na zakonit način.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je na ministarskoj konferenciji u sklopu 18. sastanka ugovornih strana Barcelonske konvencije o zaštiti mora i obalnog pojasa Sredozemlja u Istanbulu, kako su Jadransko more i obalno područje jedan od najvrjednijih resursa, ali istovremeno i najranjivijih područja Hrvatske. "Njegovo ekološko stanje je dobro, ali je suočeno sa pritiscima vezanima za ljudske aktivnosti poput opasnosti od zagađenja mora zbog gustog pomorskog prometa i otpada, te s problemom devastacije obale divljom gradnjom i intenzivnim građevinskim pritiscima iz turizma. S istim problemima suočene su sve države na Sredozemlju i zato moramo ulagati zajedničke napore kako bi donijeli konkretne mjere u cilju zaštite morskog okoliša i obalnog pojasa", istaknuo je Zmajlović, navodi u današnjem priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Na 18. sastanku ugovornih strana Barcelonske konvencije o zaštiti mora i obalnog pojasa Sredozemlja u Istanbulu sudjeluju predstavnici 21 države Sredozemlja i Europske unije čiji je zajednički cilj zaštita morskog okoliša i obalnog područja Sredozemlja.

ZAGREB - MUP planira provesti reorganizaciju sustava kojom bi se, radi bolje učinkovitosti, umjesto sadašnjih 20 ustrojilo pet regionalnih policijskih uprava, dok bi ukinute policijske uprave zamijenili županijski policijski centri. Glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš rekao je Hini da to neće dovesti do nikakvih promjena za građane koji će svoje dokumente i nakon reorganizacije podizati na isti način. Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je Hini da je taj plan još fluidan jer nisu dobili nikakav nacrt ili prijedlog reorganizacije pa se o tome zasad ne mogu očitovati. MUP međutim navodi da se zbog planiranog smanjivanja broja ustrojstvenih jedinica i time rukovodećih radnih mjesta u korist izvršiteljskih neće stvarati višak zaposlenika koji bi bio stavljen na raspolaganje Vladi. Umjesto toga, izvijestio je MUP na svojim internetskim stranicama, zaposlenici s rukovodećih i drugih radnih mjesta koja se ukidaju, bit će raspoređeni na druga radna mjesta sukladno svojim kompetencijama. Iz sindikata kažu da zbog reorganizacije ne smije biti otpuštanja policajaca i smanjivanja materijalnih prava. "Bez obzira na tu fantomsku reorganizaciju ne dolazi u obzir da bi se smanjivao broj policajaca jer ih je sada premalo i nedostaje ih između 6000 i 9000 tisuća", kazao je Jagić.

ZAGREB - Saborska zastupnica Održivog razvoja Hrvatske (ORaH) Mirela Holy založila se danas za uvođenje instituta "položajne rente" investitoru za prenamjenu zemljišta ako u roku ne krene s realizacijom projekta te za sustav "check-listi" kako bi se ubrzao rad činovnika na izdavanju dozvola. Holy je rekla da su jučer u Saboru raspravili tri izuzetno važna zakona - o prostornom uređenju, o gradnji i o građevinskoj inspekciji te "jako iznenađujućim" ocijenila da oni gotovo da i nisu izazvali nikakav interes javnosti, a nude jako velike promjene u sustavu. "Predlagatelj - Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja - htio je ubrzati i pojednostaviti procedure i s time se svi moramo potpuno složiti zato što upravo u dijelu prostornog planiranja i graditeljstva zastaju investicije. Nama su investicije jako potrebne i zbog toga je nužno da država pokrene promjene u tom dijelu, međutim, uvjereni smo da do ni jedne promjene neće doći ukoliko se ne krene u ozbiljnu reformu javne uprave", istaknula je Holy na konferenciji za novinare. Ustvrdila je da u javnoj upravi postoji zastoj, neefikasnost u izdavanju dozvola i građevinskih rješenja i za to je djelomična odgovornost u sadašnjem Zakonu o prostornom uređenju i graditeljstvu, ali je veći dio krivice što ljudi koji na tome rade ne odrađuju dovoljno brzo, efikasno i kvalitetno posao.

PULA - Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin pozvao je danas istarskog župana Ivana Jakovčića i lokalne čelnike da prestanu financirati medije, PR agencija i intelektualne usluge tvrdeći kako se sve radi na rubu zakona. "Sve se radi na rubu zakona i netko će jednog dana za to odgovarati", rekao je Kajin na konferenciji za novinare u Puli govoreći o trošenju županijskog novca na PR službe i "financiranje pojedinih medija". Lokalna samouprava na medije na godinu troši deset milijuna kuna, ustvrdio je Kajin, ističući kako je još spornije što se "novac ne dodjeljuje po jasno utvrđenim kriterijima, nego lokalne vlasti same odabiru koga će financirati". "U Istri se sve urušava, na proljeće ćemo imati 14 tisuća nezaposlenih. Srećom, država investira milijardu kuna u istarske projekte, uključujući i novu bolnicu, a IDS pri tome prstom nije mrdnuo", ustvrdio je Kajin. Govorio je i o referendumu o braku te je s tim u vezi ocijenio da su rezultati pokazali kako stanovnici Istre "trče ispred politike". "Istra se nije podijelila i na referendumu je prevagnuo strah od pučističke Hrvatske, a pokazalo se da je na referendum izašla neka nova i mlada Istra koja predstavlja budućnost", izjavio je Kajin koji smatra kako će se "upravo ta mlada Istra suprotstaviti korumpiranim lokalnim elitama".

ZAGREB - Kordinator pravnog tima Građanske inicijative "U ime obitelji" Krešimir Planinić istaknuo je danas kako ga raduje da je referendumska odluka postala obvezatna, da je Ustav promijenjen i da je definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca dobila legitimitet posebnosti u vremenima različitosti. Na konferenciji za novinare ustvrdio je kako se zalažu za poštivanje različitosti i da se ne sprječava ni na koji način osobni izbor i način života niti sloboda. Upitan o pozivu za preispitvanje zakona o životnom partnerstvu, koji je u javnoj raspravi, Planinić je preporučio svakome dobre volje da pročita taj zakon i vide što o tome kažu stručnjaci za obiteljsko pravo. Upitao je zašto se odjednom pod drugim pojmovima praktično uvodi posvojenje. Na to upućujemo i samo usmjeravamo, ništa više i ništa manje, rekao je Planinić dodavši kako im je jasan pravni doseg referenduma. Javna rasprava o zakonu o životnom partnerstvu traje do sutra, 6. prosinca i pozivamo da se u nju uključe svi zainteresirani i da prepoznaju što je u tom zakonu pokušaj nametanja atributa braka jednoj drugoj različitoj zajednici. To je naš poziv javnosti. Kada se postavlja pitanje postoji li šira poruka u referendumskom izjašnjavanju naroda, i sam predsjednik Republike je rekao da se šalje moralna i politčka poruka, a ako je želite tumačiti ispravno, vjerujem da će svatko shvatiti širu sadržajnu pouku, kazao je Planinić.

ZAGREB - Društvo prijatelja dubrovačke starine prepustit će upravljanje zidina Gradu Dubrovniku što će se regulirati izmjenama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika koje je Vlada danas uputila u saborsku proceduru. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić naglasila je da će na taj način Gradu Dubrovniku ostati 20 milijuna kuna više za obnovu jer neće morati plaćati 25 posto PDV-a na ulaznice za zidine. To je jedna od primjedbi usvojenih u javnoj raspravi između dva zakonska čitanja, a među njima je i ona po kojoj će Zavod za obnovu Dubrovnika u cjelini morati voditi obnovu svih zaštićenih kulturnih dobara na području Dubrovačke republike, a ne samo na području Grada. Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara produžit će se važenje odredbe kojom se smanjuje broj obveznika plaćanja spomeničke rente tijekom 2014. "Treću godina zaredom uvodi se suspenzija cjelovitog plaćanja spomeničke rente radi poticanja gospodarstva", podsjetila je Zlatar Violić.

ZAGREB - Izložba "Svjetlonosne forme" Vojina Bakića, koja se otvara ove subote u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, prva je retrospektivna izložba jednog od ponajboljih hrvatskih kipara 20. stoljeća koja donosi pregled njegovih najznačajnijih radova nastalih tijekom 50 godina umjetničkog stvaralaštva. Izložbu je danas na konferenciji za novinare u MSU-u predstavila njezina kustosica Nataša Ivančević, koja je kazala kako je riječ o prvom cjelovitom prikazu Bakićeva rada koji govori o tome kako je nastala njegova apstrakcija. "Izloženi radovi u ukupnosti predstavljaju sve stvaralačke faze jednog iznimno bogatog stvaralačkog opusa koji obuhvaća više od pola stoljeća rada i istraživanja kroz koji se može pratiti razvoj Bakićeve kiparske misli. Postav čita i interpertira Bakićev logičan razvoj iz figuracije do apstrakcije i vrlo jasno govori o tome na koji je način primišljao kiparske probleme, kako ih je modernizirao, te doveo do vrhunskih kiparskih ostvarenja", kazala je Ivančević. Dio eksponata – skulptura je oko dvjestotinjak, crteža je 70-tak, a tu su i skice, makete spomenika, fotografska uvećanja, projektna i osobna dokumentacija, te audio i filmska građa – pripada fundusu muzeja, dio je stigao iz arhiva i muzeja u Srbiji, dok oko polovica dolazi iz privatne Zbirke Bakić u vlasništvu umjetnikove obitelji. Umjetnikove unuke Vjera i Ana Martina Bakić, ujedno suradnice na izložbi i autorice likovnog postava, istaknule su kako im je iznimno drago što će obiteljska Zbirka Bakić konačno biti prvi put cjelokupnije predstavljena javnosti.

PULA - Ruska književnica Tatjana Tolstaja danas je u Puli svečano otvorila 19. Sa(n)jam knjige u Istri koji će ove godine do 15. prosinca ugostiti više od 200 književnika, povjesničara, publicista, esejista, urednika, nakladnika, knjižničara novinara i umjetnika u 80 događaja dok će više od 15 tisuća naslova u pulskom Domu hrvatskih branitelja izložiti 250 hrvatskih i stranih nakladnika. Direktorica sajma Magdalena Vodopija ustvrdila je na svečanosti otvaranja kako je ovaj sajam izrastao iz grada koji "živi nekim čudnim životom". "Nekad pomislim da je on nevidljivi grad Itala Calvina ili u zrcalu Mirka Kovača. U tom zrcalu vidim sajam čudnih individualaca, koji je otvorio svoja vrata kao što to čini i grad Pula", istaknula je Vodopija. Na ovogodišnjem sajmu obrađivat će se paralelno tri teme i to "Socijalizam na klupi", "Izlet u Rusiju" i "Vojvodina-regija u regionu", a sve programske cjeline zaokružit će se stručnim skupovima na kojima će sudjelovati eminentna hrvatska i svjetski priznata imena te nakladničke kuće.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙