FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 5. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Izmjenama Ovršnog zakona, koje je Vlada danas uputila u saborsku proceduru, nastoji se onemogućiti zloupotrebe uočene u ovršnom postupku, te se ubrzavaju ovršni postupci i jače štite prava ovršenika. Širi se opseg izuzeća od provedbe ovrhe, pa se ona više neće moći provoditi nad putnim troškovima i darom za djecu, te se bitno skraćuju rokovi za postupanje, istaknuo je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Velika novina je uključivanje Financijske agencije u postupak ovrhe, dodao je objasnivši kako se time želi spriječiti "male zatvorene ovrhe gdje se nekrentine prodaju ispod cijene". Fina će tako procjenjivati nekretnine i voditi elektroničke dražbe nekretnina te pružati detaljne informacije o nekretninama koje se prodaju u ovršnom postupku putem elektronskog kataloga na nacionalnoj razini, na kojem će se nalaziti fotografije nekretnina s njihovim lokacijama. U postupku ovrhe na nekretninama, izmjenama zakona ovršeniku se omogućava šest mjeseci za rješavanja svojih osnovnih stambenih potreba i na taj se način jača zaštita njegovog dostojanstva. Vlada je Saboru uputila i izmjene Prekršajnog zakona kojima se proširuje institut plaćanja polovice novčane kazne ako se ona plati odmah, na mjestu počinjenja prekršaja.

ZAGREB - Vlada je danas prihvatila Nacrt dodatka II. Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, po kojem se božićnica i regres neće isplaćivati, a privremeno se ograničava visina dnevnica i osnovica za isplatu jubilarnih nagrada. Vlada je ograničavanje prava službenika i namještenika u javnim službama već ranije dogovorila s predstavnicima sindikata. U slučaju rasta BDP-a u tri uzastopna tromjesečja i deficita proračuna manjeg od 3 posto Dodatak II. prestaje važiti, a sva prava iz TKU-a nastavljaju se u cijelosti primjenjivati, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Vlada je odlučila umanjiti plaće zdravstvenim radnicima koji su štrajkali u prva dva tjedna u studenome, razmjerno broju sati provedenih u štrajku, a ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako je smanjenje plaća za dane provedene u štrajku u listopadu iznosilo od 100 kuna do čak 14-15 tisuća kuna. Vlada je dala jamstvo za zaduživanje Hrvatskih autocesta za 150 milijuna eura kod Sberbanke za financiranje plana poslovanja za ovu i iduću godinu.

ZAGREB - Dvjestotinjak prosvjednika protiv izmjena radnog zakonodavstva okupilo se jutros na središnjem zagrebačkom trgu, odakle se u povorci krenuli prema Banskim dvorima u prosvjed protiv "nasilja nad radničkim pravima", kako nazivaju najavljeno donošenje novih zakona. Organizatori prosvjeda - pet sindikalnih središnjica prosvjedovat će protiv novoga Zakona o radu (ZOR), ali i Zakona o povremenim poslovima i Zakona o mirovinskom osiguranju kojima su, uz ostalo, predloženi fleksibilizacija radnog vremena, pomicanje dobi za umirovljenje na 67 godina, te uvođenje vaučera za povremene poslove. Prosvjednici nose transparente s upozorenjem ženama i muškarcima da ih čeka "rad od 56 sati tjedno na određeno vrijeme do 67. godine života, bez ugovora, na kupone! Voli Vas Vaša Vlada." Na majicama nose natpise "bolje grob nego rob", a od samoga početka, kako je i najavio, pridružio im se predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar. Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata prosvjed su najavili za danas, kada je prijedlog izmjena ZOR-a Vlada trebala uputiti u Hrvatski sabor. Iako je sporni zakonski prijedlog zbog dorade u međuvremenu povučen iz procedure, pa se neće naći na današnjoj sjednici Vlade, sindikati će ipak pred Banskim dvorima održati prosvjed "STOP nasilju nad radnim zakonodavstvom".

ZAGREB - Europska konfederacija sindikata (ETUC) uputila je danas pismo premijeru Zoranu Milanoviću i ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću u kojem izražava duboku zabrinutost zbog pogoršavanja radnog i socijalnog zakonodavstva i socijalnog dijaloga u Hrvatskoj. ETUC pomno prati proces izmjena Zakona o radu (ZOR), kao i čitavog paketa radnog zakonodavstva, te je zabrinut prijedlozima hrvatske Vlade, napose Ministarstva rada i mirovinskog sustava, koji smanjuju razinu prava radnika i zaštite zaposlenja, kao i sindikalnih prava u Hrvatskoj, kaže se u pismu. U predloženim izmjenama ZOR-a posebno su neprihvatljive odredbe o organizaciji i raspodjeli radnog vremena, kojima se dopušta čak 56 sati rada tjedno, odnosno 60 sati na temelju kolektivnog ugovora, što će poslodavac uređivati sam, u svim sektorima za sve radnike, a istovremeno prekovremeni rad pojedinog radnika može trajati duže od 180 sati godišnje. ETUC posebno snažno odbacuje mogućnost uvođenja dodatnog ograničavanja prava na štrajk. ETUC podržava hrvatske sindikate u njihovim zahtjevima da Ministarstvo povuče Zakon o povremenim poslovima, kao i odredbu Zakona o mirovinskom osiguranju kojom se produžava dob za umirovljenje na 67. godina.

ZAGREB - Zamjenik ministra financija Boris Lalovac poručio je danas kako je glavna intencija izmjena Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi očuvanje radnih mjesta. Zakon nije idealan ali smo bar pokušali spasiti što veći broj radnih mjesta, rekao je Lalovac u Hrvatskom saboru predstavljajući još jedne izmjene tog zakona. Novina je u zakonu da u slučaju obustavljanja postupka predstečajne nagodbe prijedlog za pokretanje stečajnog postupka podnosi Fina, a rok za dostavu izmijenjenog plana financijskog restrukturiranja skraćuju se s 30 na 15 dana, uz istovremeno omogućavanje dužniku da, ako plan nije izglasan, još dva puta ponudi izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja. "Riječ je o jedinstvenom zakonu za restrukturiranja privrede, a već su i neke susjedne zemlje pokušale kopirati naš model", poručio je Lalovac. Dodao je kako se povlači hitna procedura i najavio da zakon ide u dva čitanja kako bi bio što bolji. "Ovom zakonu neće pomoći ni deset čitanja", replicirao je HDZ-ov Goran Marić, Upitao je što je s naplatom potraživanja radnika vjerovnika stečajnog dužnika. Oni su ostali uskraćeni, rekao je dodavši da, otkad je tako uspješan zakon u primjeni, imamo sve veći gospodarski pad i rast broja nezaposlenih.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović mora podnijeti ostavku zbog toga što su učitelji i profesori u prosincu ostali bez putnih troškova i božićnice, ustrajali su i danas u svojim zahtjevima HDZ-ovi saborski zastupnici. Što će se dogoditi s prijevozom i obvezama prema učiteljima i profesorima, pitala je HDZ-ova Ivanka Roksandić u saborskoj raspravi o zakonu o predstečajnoj nagodbi dodavši kako bi takav zakon trebalo donijeti i za ministarstva koja ne mogu ispoštovati obveze prema svojim djelatnicima. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta probilo je svoj proračun pa su ga druga ministarstva financirala sa 600 do 700 milijuna kuna, odgovorio joj je zamjenik ministra financija Boris Lalovac. Dodao je, međutim, kako je odgovornost na ministru da osigura sredstva za prijevoz u okviru novca kojim raspolaže njegovo ministarstvo.

SLAVONSKI BROD - Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu koje se pripisuje rafineriji u Bosanskom Brodu (BiH) traje od jučer, kad su višestruko prekoračene dopuštene granice sumporovodika, a jutros su zabilježena prekoračenja i sumpordioksida. "Jučer je osam puta prekoračena vrijednost sumporovodika u zraku, maksimalana vrijednost je bila 124 mikrograma po metru prostornom. To onečišćenje se nastavlja i danas, tako da smo od jutros imali četiri puta prekoračenje graničnih vrijednosti sumporovodika. Jutros smo imali prekoračenje vrijednosti i sumporodioksida", rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković. U županijskom zavodu za sada nemaju podatke što je uzrokovalo ova prekoračenja, za koja se sumnja da dolaze iz Rafinerije Brod u Bosanskom Brodu. Cvitković kaže kako se trenutno ne može prekoračenja zraka povezivati sa pojačanom upotrebom ložišta za grijanje obiteljskih domova, jer prekoračenja pojedinih štetnih spojeva bilježi se u nepravilnim intervalima.

KARLOVAC - HAC-ova interna kontrola stanja u prometu i na autocesti u vrijeme kad se prošle subote dogodio lančani sudar na nadvožnjaku Krpani trebala bi završiti danas, a o njenim rezultatima, te o navodnim ostavkama u HAC-u i HAC-ovoj tvrtki „Održavanje i naplata cestarina“ javnost će biti obaviještena uskoro, doznaje se danas u tim tvrtkama. "U vezi medijskih napisa o ostavkama dvojice članova uprave HAC-ONC-a Alena Kruhaka i Željka Horvata kontaktirala sam upravu, ali nemam službenu informaciju, čak ni hoćemo li tijekom današnjeg dana imati izjavu za javnost, ali ipak očekujem da ćemo sazvati presicu", kazala je Hini glasnogovornica „Održavanje i naplata cestarina“ Andrea Haleuš. Potvrdila je da je za danas predviđen završetak interne istrage o prometnoj nesreći 30. studenog na nadvožnjaku Krpani, te da je bilo planirano da će se HAC s prvom informacijom danas obratiti javnosti.

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) ocijenio je danas da je način na koji se provodi javna rasprava o promjeni Ustava RH protudemokratski i pozvao je saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav da otkloni nedostatke, produži rok rasprave i ispuni pretpostavke za iscrpnu javnu raspravu. HHO smatra da se načinom provođenja javne rasprave o promjenama Ustava krše temeljna ljudska prava jer svi građani-birači imaju pravo i dužnost sudjelovati u svakoj fazi rasprave o donošenju ili promjeni Ustava, što je nepisano pravilo parlamentarne demokracije u cijelom svijetu. Prijedlog nacrta promjena Ustava je prema odluci saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav samo objavljen na saborskim internet stanicama čime je izbjegnuta, odnosno bitno sužena, javna rasprava o predloženim promjenama, upozorava HHO i podsjeća da internet stranice Sabora nisu javnost, nego službeno glasilo jedne državne institucije. Javnost, između ostalih, čine mediji, te je bila dužnost nadležnih institucija Hrvatskoga sabora da putem javnih medija (elektroničkih i tiskanih) obavijeste građane RH o sadržaju predloženih promjena", naglašava HHO. Dodaje i kako veliki dio građana nema internet, niti se s njime zna ili može služiti. HHO je nezadovoljan i što su radnu skupinu u pisanju tog nacrta činili samo odabrani zastupnici Sabora, njih 12, bez da su u tu skupinu odmah uključeni ustavnopravni stručnjaci kao i politolozi i drugi intelektualci, kao što je to bio slučaj prilikom pisanja hrvatskog Ustava.

ZAGREB - Hrvatski Caritas izvijestio je danas da je u srijedu, 4. prosinca, na cijelom području Hrvatske jedanaestu godinu zaredom pokrenuo tradicionalnu božićnu humanitarnu akciju "Za 1000 radosti". Ove je godine vodi pod nazivom "Svi smo pozvani" kako bi potaknuo građane, tvrtke, udruge, djecu i mlade, jedinice lokalne uprave i samouprave, sve ljude dobre volje, na konkretnu pomoć obiteljima koje se ne mogu same nositi s različitim nedaćama, bolešću i oskudicom. Sredstva prikupljena u akciji Caritas će putem mreže biskupijskih caritasa proslijediti obiteljima nezaposlenih roditelja, višečlanim obiteljima, obiteljima branitelja, obiteljima u kojima je netko od članova teško bolestan, onima koji najteže podnose posljedice duge ekonomske krize. Uz to sredstva će se iskoristiti za podupiranje Caritasovih pučkih kuhinja, sigurnih kuća, ustanova koje skrbe za beskućnike, starije i nemoćne, djecu s posebnim potrebama i dr.

RIJEKA - U prometnoj nesreći jutros u blizini mosta za Krk s kopnene strane poginuo je 30-godišnji vozač, doznaje se iz PU primorsko-goranske. Nesreća se dogodila oko 7,40 sati kad je vozač "VW golfa", krećući se u smjeru mosta, skrenuo u lijevu prometnu traku i podletio pod kamion, utvrđeno je očevidom. Preminuo je na mjestu nesreće.

KARLOVAC - Policija traga za maskiranim razbojnikom koji je sinoć, prijeteći hladnim oružjem zaposlenici, opljačkao novac iz slastičarnice u Dugoj Resi. Razbojnik je oko 21,45 sati u Dugoj Resi ušao u slastičarnicu i uz prijetnju hladnim oružjem od 43-godišnje zaposlenice otuđio novac, priopćila je karlovačka Policijska uprava. Nitko nije ozlijeđen.

ZAGREB - Zbog nedolaska Vladimira Šelebaja, zagrebački Županijski sud danas nije odlučivao o osnovanosti optužnice kojom se za izvlačenje novca iz tvrtki Core media i Media spot terete on i njegova bivša supruga Dijana Čuljak te četvero njihovih suradnika. Sutkinja Jasna Smiljanić novu je sjednicu optužnog vijeća zakazala za 17. prosinca. Osim Šelebaja i bivše HTV-ove novinarke Dijane Čuljak zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tvrdi da su u izvlačenju novca preko fiktivnih računa sudjelovali Vlado Bućan, Igor Šumaković, Marijo Cikač i Tonček Mandić.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙