FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Američka odvjetnička tvrtka zastupa zajedničke interese u likvidaciji dviju banaka

Autor: rmav
SARAJEVO, 4. prosinca 2013.(Hina) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u srijedu je dalo suglasnost za angažiranje zajedničkog odvjetničkog ureda koji bi je, zajedno s ostalim državama-sljednicama bivše Jugoslavije, zastupao u likvidacijskom postupku što se u Sjedinjenim Američkim Državama vodi nad poslovnicama Jugobanke i Beogradske banke.

Kako je priopćeno nakon sjednice Vijeća ministara BiH, održane u Sarajevu iza zatvorenih vrata, usvojena je informacija o osporavanju potraživanja u likvidacijskom postupku agencija Jugobanke i Beogradske banke u New Yorku, pri čemu je dana suglasnost ovlaštenom predstavniku BiH u zajedničkom Komitetu za raspodjelu aktive i pasive iz Aneksa C Sporazuma o pitanjima sukcesije da u ime Bosne i Hercegovine potpiše zajednički ugovor država sljednica o zastupanju s odvjetničkim uredom Cleary Gottlieb Steen and Hamilton LLP iz New Yorka.

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Srbija, Slovenija, zajedno s Narodnom bankom Srbije (NBS), odlučile su da ih odvjetnički ured Cleary Gottlieb Steen and Hamilton LLP zastupa u svezi s potraživanjima što ih je NBS prijavila u ime država-sljednica u okviru likvidacije agencije Beogradske banke d.d. Beograd u New Yorku i newyorške agencije Jugobanke d.d. Beograd, što ga provodi financijski upravitelj u New Yorku.

Ukupni orijentacijski troškovi likvidacijskog spora trebali bi iznositi između 75 tisuća i 200 tisuća američkih dolara. Pritom bi BiH u ukupnim troškovima sudjelovala u skladu s postocima utvrđenim Aneksom C Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFR odnosno s 15,5 posto.

Iz Vijeća ministara BiH pojašnjavaju kako su u siječnju 2002. godine započeli stečajni postupci nad matičnim bankama u Beogradu gdje je američka Agencija za osiguranje depozita (DIA) imenovana za izvršitelja stečajnog postupka.

BiH je prijavila potraživanje u iznosu od 15,5 posto od ukupno 145.653.701,48 američkih dolara koliko je bilo stanje na računu agencija kada je počeo postupak likvidacije nad ove dvije banke.

Nakon što je Sud u SAD odobrio zahtjev DIA-e za postupak vraćanja dijela imovine za provođenje stečaja u Beogradu i tamo prebacio 40 posto likvidacijske mase, za zadovoljavanje potraživanja kreditora i za plaćanje administrativnih troškova ostalo je ukupno 89.622.831,97 američkih dolara.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙