FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 4. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Ministarstvo rada i mirovinskog sustava povuklo je prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) s dnevnog reda sutrašnje Vladine sjednice jer mora izraditi dokument o usklađenosti novog ZOR-a s direktivama EU, potvrđeno je danas iz Ministarstva rada. Iako je ministar Mirando Mrsić još nedavno najavljivao da će se izmjene ZOR-a naći na sutrašnjoj sjednici, u Ministarstvu sada kažu kako su u međuvremenu saznali da i nakon ulaska Hrvatske u EU moraju prethodno provjeriti je li takav zakon usklađen s propisima EU, u ovom slučaju s devet direktiva s područja radnog zakonodavstva. Budući da je za izradu takvog dokumenta potrebno određeno vrijeme, u Ministarstvu procjenjuju da će prijedlog izmjena ZOR-a ići na Vladu u siječnju. Tvrde pritom da prijedlog neće doživjeti nikakve promjene, odnosno da će ga Vlada prihvatiti u sadašnjem obliku bez obzira na žestoko protivljenje sindikata. Povlačenje prijedloga ZOR-a neće utjecati na prihvaćanje izmjena Zakona o povremenim poslovima i Zakona o mirovinskom osiguranju koji će biti upućeni na Vladu i u Hrvatski sabor u skladu s dosadašnjim najavama, najavljuju u Ministarstvu rada. Nova situacija s izmjenama ZOR-a neće promijeniti niti odluku sindikata da prosvjedima pokušaju spriječiti njegovo donošenje. Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske stoga će sutra u 10,30 sati na Markovu trgu organizirati prosvjed pod nazivom "STOP nasilju nad radnim zakonodavstvom". Sindikati optužuju Vladu da predloženim izmjenama Zakona o radu, Zakona o povremenim poslovima i Zakona o mirovinskom osiguranju provodi nasilje nad hrvatskih radnicima i njihovim pravima.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je većinom glasova izmijenio državni proračun za 2013. godinu. Riječ je o drugom rebalansu ovogodišnjeg proračuna, kojim su proračunski prihodi smanjeni za 2,9 milijardi kuna, na 110,25 milijardi, a rashodi povećani za 3,2 milijardi kuna, na 126,8 milijardi kuna. Tako je i deficit uvećan za 6 milijardi kuna, odnosno s 10,24 na 16,3 milijarde kuna, što je udio u procijenjenom BDP-u od 4,8 posto. Smanjena je projekcija gospodarskog rasta na 0,2 posto, iako su projekcije nekih drugih institucija i dalje negativne i govore o padu od 0,2 do 0,7 posto.

ZAGREB - Zbog amandmana koje je Vlada jučer poslala na prijedlog državnoga proračuna za iduću godinu, u Saboru su stanku zatražili oporbeni HDZ i laburisti, te nezavisni Damir Kajin. Amandmani su poslani prekasno, rekao je Ivan Šuker (HDZ) i zatražio stanku, a u zahtjevu su mu se pridružili laburisti te Kajin. Vlada je svoje amandmane Saboru poslala jučer nakon telefonske sjednice. Amandmanima na rebalans državnog proračuna za ovu godinu te na prijedlog zakona o izvršavanju proračuna za 2014. godinu državni se dug u idućoj godini ograničava na 62 posto BDP-a. Vlada je odbila amandmane koje su saborski zastupnici podnijeli na proračun za iduću godinu.

ZAGREB - Ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović po zakonu je morao podnijeti ostavku, ustvrdio je danas u Hrvatskom saboru HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker. Jovanović je, podsjetio je Šuker, najavio da u prosincu profesorima i učiteljima neće biti isplaćen dodatak za prijevoz i prekovremeni rad, već će se to učiniti u siječnju. "Još uvijek je na snazi Zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji jasno kaže da čelnik tijela koje je prekoračilo sredstva koje mu je odobrio državni proračun i Sabor mora svoj mandat dati na raspolaganje. Jeste li primijetili da je ministar Jovanović to učinio", upitao je Šuker i odgovorio: "Nije, iako je to po zakonu automatski morao". I laburist Branko Vukšić proziva Vladu zbog najave da učiteljima i profesorima neće isplatiti troškove prijevoza u prosincu. Vladu proziva i što je amandmane na proračun poslala "ni sekundu prije 12 sati". Uvjeren je da će rasprava o amandmanima na financijske dokumente države pokazati da aktualna Vlada ne zna raditi svoj posao, te da će se vidjeti tko je neozbiljan – oporba ili vlast, "koja Sabor smatra samo fikusom". Nezavisni zastupnik Damir Kajin poručuje da nastavnicima odmah treba platiti trošak prijevoza, da treba naći 23 milijuna kuna potrebna za prijevoz, te približno toliko i za božićnice. Tih 46 milijuna kuna je otprilike onoliko koliko je koštao referendum, ponovio je Kajin. Zemlja je na koljenima, jasno je da se referendumima trenira birački korpus za izbore i sve je legitimno, rekao je Kajin, tumačeći kako nije problem referendum nego ono što se iza njega valja. To je, opetovao je, najbolje došlo do izražajaju u jednom Vukovaru, gdje je na djelu bio puzajući puč. Zbog tih ga je riječi opomenuo predsjednik Sabora.

ZAGREB - HDZ-ovi odbori za odgoj i obrazovanje te za znanost i visoko obrazovanje ocijenili su danas, reagirajući na obavijest ministarstva o odgodi isplate naknade za prijevoz i prekovremene sate nastavnicima, da ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ugrožava obrazovni proces umjesto da brine o poboljšanju društvenog i materijalnog položaja nastavnika. "Umjesto da ministar brine o poboljšanju društvenog i materijalnog položaja nastavnika, kako je Kukuriku obećavao u Planu 21, svojim potezima čini upravo suprotno i tako izravno ugrožava odvijanje obrazovnog procesa. Podsjećamo da je sam ministar na sjednici Vlade javno izjavljivao da će dati ostavku ako dođe do smanjenja plaća i primanja nastavnika pa nakon toga prvi za smanjenje plaća digao ruku", pišu HDZ-ovi odbori u priopćenju. Jedino što radi je da bezuspješno pokušava mijenjati naš svjetonazor i svjetonazor učenika nasilnim uvođenjem spolnog odgoja, što je dovelo do raspisivanja referenduma o braku. Podsjećaju i na to da je aktualna vlast već smanjila prosvjetarima plaću, ukinula regres, božićnicu i drastično smanjila osnovicu za jubilarnu nagradu.

ZAGREB - Bivša predsjednica vlade Jadranka Kosor posvjedočila je danas na suđenju svojem prethodniku Ivi Sanaderu da je ona potpisala odluku o kupovini zgrade u Planinskoj za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja, ali nakon što je na užem kabinetu premijer detaljno objasnio kako je ta kupovina u interesu države. Kosor se prisjetila da je Sanader na užem kabinetu 2009. podrobno objasnio da je kupovina te zgrade u interesu vlade i države jer će se time uštedjeti troškovi za najam s obzirom da je Ministarstvo regionalnog razvoja koje je vodio Petar Čobanković bilo dislocirano na više mjesta pa je plaćalo visoke najamnine. Bivša premijerka ispričala je na zagrebačkom Županijskom sudu da je premijer odredio da, uz njega, samo ona može potpisivati odluke vlade te da bi premijer i odredio odluke koje je ona trebala potpisati. "Svaki put na otvorenom dijelu sjednice vlade on bi na dnevnom redu križićem označio odluke koje bi on potpisao, a za ostalo se podrazumijevalo da ću potpisati ja", kazala je Kosor. Sanader i njegova obrana uložili su prigovor na iskaz Jadranke Kosor, tvrdeći da točka o kupovini zgrade nije bila uvrštena u dnevni red i da nije raspravljena na užem kabinetu vlade. Sud je zabranio odgovore na pitanja kojima je obrana tražila od Kosor da objasni kako je znala da će biti podignute optužnice protiv Sanadera prije nego se to dogodilo. Branitelj Čedo Prodanović Kosor je pitao je li ona poslala Europskoj komisiji pismo u kojem je navedeno da se uskoro podižu nove optužnice, između ostalih i protiv bivšeg premijera i je li u DORH slala svjedoke koji su teretili Sanadera. Kosor je danas ispitana na prijedlog Uskoka, ali će u slučaju Planinska trebati svjedočiti i na prijedlog obrane.

ZAGREB - Ministarstvo financija utvrdilo je da je u akciji prikupljanja i trošenja novca za liječenje Nore Šitum bilo zlouporaba koje ukazuju na postojanje kaznenog djela, odnosno na to da nedostaje dio novca, te će stoga rezultate nadzora poslati nadležnom državnom odvjetništvu. O rezultatima nadzora danas je novinare izvijestio pomoćnik ministra financija Branko Šegon kazavši da je proveden proračunski, devizni i djelomično porezni nadzor te su utvrđene dvije vrste nepravilnosti. "Jednu možemo svrstati u kategoriju manjih nedostataka administrativne naravi, a bilo je i povreda propisa u smislu suštinske naravi, gdje se radilo o određenim zlouporabama koje ukazuju na izvršenje kaznenog djela. O svemu tome ćemo izvijestiti nadležno državno odvjetništvo", rekao je Šegon novinarima ispred Ministarstva financija i najavio da će državnom odvjetništvu sve podatke dostaviti u idućih nekoliko dana. Nadzor nad udrugom "Hrabro dijete" iz Slavonskog Broda naložilo je krajem listopada tamošnje općinsko državno odvjetništvo nakon što su roditelji Nore Šitum upozorili da mjesecima bezuspješno pokušavaju od te udruge dobiti odgovor o iznosu novca prikupljenog u humanitarnoj akciji za liječenje njihove kćeri u SAD-u. Šegon nije htio govoriti o kakvim je zlouporabama riječ, kao ni o kolikom iznosu novca se radi, kazavši kako je na državnom odvjetništvu da to ocijeni i o tome da svoje mišljenje.

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Grada Zagreba optužila je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za "populističko glumatanje" kada je riječ o zbrinjavanju otpada u Gradu Zagrebu istaknuvši da grad nema jasnu politiku gospodarenja otpadom kao ni sanacije sadašnjeg odlagališta u Jakuševcu. Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić na današnjoj konferenciji za novinare na ulazu u odlagalište Prudinec kod Jakuševca podsjetio je da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić već 13 godina na toj funkciji, a sada ima i većinu u Gradskoj skupštini, i sve te godine obećava da će riješiti problem odlagališta u Jakuševcu te zbrinjavanje otpada u Zagrebu. On to nije riješio i rješenje se ne nazire, dodao je. Rekao je kako je odlagalište Prudinec u Jakuševcu nelegalno te da se trebalo zatvoriti 31. prosinca 2010. a plana za gospodarenje otpadom u Zagrebu nema. Kao rješenje Mikulić vidi primarno odvajanje otpada, termičku obradu pa čak i konzultiranje s predstavnicima drugih županija kako bi se riješio problem otpada u Zagrebu.

ZAGREB - Prvu knjigu iz niza kritičkoga izdanja odabranih djela Ive Pilara "Svjetski rat i Hrvati - Pokus orijentacije hrvatskoga naroda još prije svršetka rata" objavili su u sunakladništvu Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Družba Braća hrvatskog zmaja. Glavni urednik knjige Zlatko Matijević napominje kako je ovo prvo potpuno izdanje, u koje su na temelju rukopisne ostavštine uvršteni i dijelovi tekstova što ih je uklonila tadašnja austrougarska cenzura. Pilar je smatrao kako u novonastalim i presudnim svjetskim događajima hrvatska politička elita luta i ne snalazi se te umjesto da jasno formulira ciljeve i program borbe hrvatskoga naroda u svjetskom ratu, inicijativu prepušta drugima. Studija je dobro primljena kod upućenih čitatelja pa je 1917. uslijedilo i drugo izdanje. Glavni urednik napravio je popratna pojašnjenja pojmova, događaja i ličnosti. Na kraju knjige objavljen je tekst "Ivo Pilar na udaru austrougarske cenzure", oris njegova života i djela te imensko kazalo. Prvo izdanje ove knjige objavljeno je 1915. u Zagrebu pod pseudonimom Dr. Jurčić. Ivo Pilar (1874. – 1933.) bio je pravnik, povjesničar, publicist, filozofski pisac, rodonačelnik hrvatske geopolitike i pravaški političar. Autor je više djela, među kojima i knjiga "Politički zemljopis hrvatskih zemalja.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙