FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan priprema poticajne mjere vrijedne 53 milijarde dolara - izvori

Autor: mpuk
TOKIO, 3. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Japan će ovaj tjedan sastaviti paket poticajnih mjera vrijedan oko 5.400 milijardi jena (53 milijarde dolara) kako bi ojačao gospodarstvo uoči podizanja stope PDV-a u travnju iduće godine, doznaje se u utorak iz upućenih izvora.

Sastavljanje paketa zatražio je u listopadu premijer Shinzo Abe, a vrijednost mjera kretat će se u rasponu od 5.400 do 5.500 milijardi jena, kazali su neimenovani izvori za Reuters.

Ministri u vladi kazali su njegova vrijednost ne bi smjela biti manja od 5.000 milijardi jena kako bi amortizirao udarac koji će viša stopa PDV-a nanijeti gospodarstvu. Stopa PDV-a bit će u travnju podignuta sa sadašnjih pet na osam posto, u sklopu nastojanja vlade u Tokiju da obuzda ogromni javni dug.

Vlada će sastaviti "djelotvoran" paket čija će vrijednost "premašiti 5.000 milijardi jena koliko god to bude moguće", kazao je Yasuhiro Hanashi, parlamentarni tajnik za financije na skupu Liberalno-demokratske stranke.

Vlada će donijeti odluku o mjerama u četvrtak, no točan iznos neće biti objavljen dok vlada ne predloži rebalans proračuna 12. prosinca, rekao je izvor.

Prošlog su tjedna izvori kazali da će rebalansom vrijednost proračuna, ukjučujući i mjere poticaja, biti uvećana za oko 7.000 milijardi jena.

Veliko ublažavanje monetarne politike japanske središnje banke i Abeova velika državna potrošnja počeli su izvlačiti Japan iz 15-godišnje deflacije i slabašnog rasta.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙