FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: ponovno povećana razina aflatoksina u mlijeku

Autor: zkre
MOSTAR, 2. prosinca 2013. (Hina) - Povećano prisustvo kancerogenog aflatoksina otkriveno je kod 20-tak proizvođača mlijeka na području Semberije na sjeveroistoku BiH, izvijestila je u ponedjeljak Federalna televizija (FTV) navodeći da bi to moglo poremetiti planove o početku izvoza mlijeka iz BiH u zemlje Europske unije.

Po riječima direktora Poslovno-zadružnog saveza "Agrosemberija" Mile Mirkovića, otkrivene su povećane razine aflatoksina zbog čega su prolivene značajne količine mlijeka.

"U posljednje vrijeme imali smo 22.000 mlijeka u kojemu je zabilježena nedopuštena vrijednost aflatoksina i koje smo prolili", rekao je Mirković za FTV. Po njegovim riječima, pričinjena je izravna materijalna šteta od oko 15.500 maraka ili 8.000 eura.

Mirković navodi da su proizvođači kod kojih je utvrđena kontaminacija aflatoksinom isključeni iz otkupa mlijeka. Ponavljanje pojave aflatoksina, koja je bila aktualna početkom godine, zbog čega su iz prodaje bile povučene velike količine mlijeka, po Mirkovićevim riječima povezane su s nekorištenjem sredstava koja to sprečavaju. Inspektori zbog toga vrše pojačani nadzor kako bi se otkrile povećana koncentracija aflatoksina koji nastaje kada krave konzumiraju žitarice koje u sebi sadrže povećani sadržaj mikotoksina, odnosno plijesni.

Po navodima FTV-a, veterinarske vlasti BiH zatražile su pojačani nadzor uvoza životinjske hrane kako bi se smanjila prisutnost aflatoksina budući bi početkom sljedeće godine inspekcija Ureda za hranu i veterinarstvo EU iz Dublina trebala boraviti u BiH kako bi utvrdila je li ta zemlja ispunila uvjete za izvoz mlijeka u uniju.

S ulaskom Hrvatske u EU onemogućen je izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH i na tržište Republike Hrvatske.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙