FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 29. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska se memorandumom o Lubljanskoj banci nije obvezala na prekid sudskih postupaka protiv te banke pred hrvatskim sudovima i ustraje na zastoju od najviše dvije godine u kojem je moguće postići rješenje, uključujući i arbitražu, rekla je u petak ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Slovenci žele da se postupci prekinu, ali po našem mišljenju to nije sastavni dio onoga što smo potpisali", izjavila je Pusić u intervjuu za Media servis. Podsjetila je kako Zagreb i Ljubljana različito interpretiraju zastoj - slovenska strana tumači ga kao prekid postupka i rješavanje pitanja prenesene devizne štednje hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci u sklopu sukcesije, a hrvatska kao privremeni zastoj od maksimalno dvije godine.

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u petak da je hrvatska vlada još uvijek spremna razgovarati sa Srbijom o povlačenju međusobnih tužbi za genocid pred najvišim europskim sudom, ali samo ako se ostvari "dramatičan" pomak u vezi s otkrivanjem sudbine nestalih u Domovinskom ratu. "Partnerima iz Srbije rekli smo kako mogu vrlo lako osigurati da sjednemo za stol i odlučimo što ćemo s tužbama ako osiguraju podatke o nestalima", rekla je Pusić u intervjuu za Media servis. Hrvatska već dugo otkrivanje sudbine još 1674 nestalih i zatočenih osoba u ratu od 1991. do 1995., suđenja za ratne zločine i povrat ukradenog hrvatskog kulturnog blaga postavlja kao glavne uvjete za moguće povlačenje hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Europskim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu. Iako se na sva tri problema "nešto pomaklo" i "nešto radi", Pusić je istaknula da je potrebno učiniti puno više u vezi sa sudbinom nestalih.

STRASBOURG - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko razgovarao je u petak u Strasbourgu s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjornom Jaglandom o reformama koje se provode u Vijeću Europe, stanju u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini. "Bilo mi je zadovoljstvo razgovarati s glavnim tajnikom najstarije demokratske institucije u Europi. Mi smo zainteresirani za nastavak reformi u Vijeću Europe, posebice za rad Suda za ljudska prava. O stanju u Hrvatskoj, rekao sam ono što sam rekao i pred hrvatskim građanima - Hrvatska je vjerodostojna zemlja koja će štititi i poštivati ljudska prava i prava nacionalnih manjina i da tu neće biti problema ni u institucijama ni među hrvatskim građanima. Što se Vukovara tiče možda je moguće razgovarati samo o pitanju dinamike i ni o čemu drugom", rekao je Leko nakon razgovora s Jaglandom. U pogledu Bosne i Hercegovine, Leko je rekao kako Hrvatska podupire pristup da se u samoj BiH nađe rješenje, "da tri konstitutivna naroda nađu rješenje za funkcionalnu BiH u kojoj sva tri naroda bila jednakopravna i u kojoj bi sva tri naroda odgovarala za svoju poziciju i za cjelovitu BiH."

STRASBOURG - Hrvatska je ove godine počasni gost tradicionalnog božićnog sajma u Strasbourgu, najstarijeg takvog sajma u Europi, koji je u petak navečer svečano otvoren u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke. Svake godine božićni sajam u Strasbourgu pruža priliku jednoj zemlji da predstavi svoju kulturu i tradiciju. Ove godine pozvana je Hrvatska, kao najnovija članica Europske unije, budući da je u Strasbourgu jedno od sjedišta Europskog parlamenta. U subotu navečer svečano će biti otvoreno i Hrvatsko božićno selo na trgu Gutenberg, u neposrednoj blizini čuvene strasbourške katedrale Notre Dame. U taj projekt je uključeno i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora.

BEOGRAD/PRIŠTINA - Na Kosovu se u nedjelju 1. prosinca održava drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnike još 24 općine, a kosovski čelnici u petak su poručili kako očekuju da će se izbori odvijati u mirnom ozračju te označiti početak nove suradnje s čelnicima srpskih lokalnih zajednica na sjeveru Kosova. Izborna šutnja počinje u petak u ponoć, u nedjelju će biti otvorena 594 glasačka centra sa 816 glasačkih mjesta, a pravo glasa ima ukupno 1.371.524 građana. U prvom krugu izabrani su gradonačelnici u 13 općina, među kojima su i tri na sjeveru Kosova, s većinskim srpskim stanovništvom. U drugom krugu srpski kandidati borit će se za mjesto gradonačelnika u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice te u još šest općina u središnjem i južnom Kosovu.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin želi 2015. uspostaviti Euroazijsku uniju kao snažan trgovinski i politički blok koji bi mogao parirati Europskoj uniji, Sjedinjenim Državama i Kini i Ukrajina u toj slagalici ima središnje mjesto, no ništa ne jamči da će ga ona doista i slijediti u tim planovima premda je ovaj tjedan odbila potpisati sporazum o strateškom partnerstvu i slobodnoj trgovini s Europskom unijom, piše Reuters. "Euroazijska unija jako je važan projekt za Putina. Bez Ukrajine, on će izgubiti sav entuzijazam za njega", rekao je Gleb Pavlovski, bivši PR stručnjak Kremlja koji je radio i u Ukrajini. "Bez Ukrajine, Putinov projekt nije moguć." Putin Euroazijsku uniju doživljava kao osobnu političku ostavštinu, snažnu silu koja bi izrasla na pepelu bivšeg Sovjetskog Saveza.

MILANO - Sud u Italiji optužio je u petak bivšega premijera Silvija Berlusconija da je podmićivao svjedoke kako bi lažno svjedočili na suđenju koje je bilo povezano sa suđenjem na kojem je osuđen za plaćanje seksa s maloljetnicom. Optužen je dva dana pošto je zbog porezne prijevare izgubio mjesto u parlamentu. Trojici suradnika toga milijardera i medijskog tajkuna sudi se što su nabavljali prostituke za zabave u Berlusconijevu domu kraj Milana. Sud je objavio kako su dokazi protiv Berlusconija i ostalih poslani tužiteljima koji će, očekuje se, otvoriti novu istragu.

DAMASK - Četiri osobe su izgubile život u padu granate ispred glasovite džamije Omejida u staroj gradskoj jezgri Damaska u petak dok je vojska bombardirala jedno od dvaju zadnjih strateških položaja u rukama pobunjenika sjeverno od prijestolnice. Nakon gotovo tri godine razornog sukoba, UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice Antonio Guterres ocijenio je da je iz zemlje izbjeglo tri milijuna Sirijaca i upozorio je na težak položaj sirijske djece među kojima je više od 11.000 poginulo, po izvješću zapadnih zemalja. Sukob treba biti glavna tema razgovora sirijskog premijera Waela al-Halaqija u Teheranu koji je zajedno s Ankarom pozvao na primirje, nekoliko tjedana prije mirovne konferencije zakazane za 22. siječnja u Ženevi.

GAZA - Islamistički pokret Hamas, na vlasti u Pojasu Gaze, objavio je u petak da odustaje od proslave svoje 26. obljetnice u prosincu zbog stanja na palestinskim područjima gdje traje nestašica energije. Zbog opsade, Hamas je odlučio odustati od proslave obljetnice i novac prenamijeniti u svrhu uspostave usluga kako bi ublažili patnje stanovništva", navodi pokret u priopćenju. Glasnogovornik Hamasa Ašaf Abu Zajed je objavio da je pokret prisiljen ograničiti se na aktivnosti na terenu u Pojasu Gaze na dan obljetnice 14. prosinca naglasivši da je već u studenom organiziran niz defilea prigodom prve obljetnice posljednjeg sukoba s Izraelom (14.-21. studenoga). Nestašica goriva je počela nakon što je egipatska vojska uništila stotine tunela za krijumčarenje ispod granice s Gazom, pošto je svrgnut islamistički predsjednik Muhamed Mursi 3. srpnja.

BEJRUT - Veleposlanici i osoblje europskih obavještajnih služba potiho su se vratili u Damask gdje će nastaviti razgovore sa sirijskim čelnicima u času kada režim dobiva vojnu prednost pred pobunjenicima, rekli su diplomati. "U svibnju smo se počeli postupno vraćati, spočetka stidljivo, na dan, zatim na dva, pa na tri i sada onamo idemo jedan do dva puta na mjesec", rekao je europski veleposlanik s vjerodajnicama u Damasku koji od prosinca 2012. ima sjedište u Bejrutu. Dok češka veleposlanica Eva Filippi nije ni odlazila iz Damaska, diplomatski predstavnici Austrije, Rumunjske, Španjolske, Švedske, Danske i otpravnik poslova Europske unije redovito dolaze u sirijsku prijestolnicu a neki su čak prije dva dana bili na tiskovnoj konferenciji zamjenika sirijskog ministra vanjskih poslova Fajsala Mokdada.

BRUXELLES - Gradonačelnik grada Luxembourga Xavier Bettel postat će novi premijer države Luksemburga, objavljeno je u petak kad su završeni koalicijski pregovori kojima je prvi put u više desetljeća sastavljena liberalna vlada. Dogovorom Bettelove demokratske stranke, socijalista i zelenih završilo je 19-godišnja vladavina Jeana-Claudea Junckera, premijera s najduljim stažem u Europi. CSV vlada Luksemburgom od 1979., a od kraja Drugoga svjetskog rata samo pet godina nije bio na vlasti.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙