FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grubišić: hrvatske vlade nemoćne su riješiti zagađenje u Brodu

Autor: mudi
ZAGREB, 29. studenog 2013. (Hina) - Saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić prozvao je danas aktalnu, kao i bivšu HDZ-ovu Vladu zbog nerada i nemoći da riješe problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu.

"Slavonski Brod ima i gradonačelnika, imamo i Vladu koja se busa u prsa da će riješiti taj problem, ali se on ne rješava", upozorio je Grubišić u raspravi o zakonskom prijedlogu o provedbi Uredbe EZ o postojanim organskim onečišćujućim tvarima. Grubišić naglašava da Brođani, unatoč svim zakonima, a zbog rafinerije nafte u Bosanskom Brodu muku muče s kvalitetom zraka i vode.

Branko Bačić (HDZ) slaže se da Brođani s pravom negoduju zbog prilika u kojima žive, no tumači kako rješavanje tamošnjih (ne)prilika usporavaju činjenice da je onečišćivač u susjednoj državi te da ta država nije članica EU.

Bačić ističe da Hrvatska s jedne strane zadovoljava stroge uvjete koji je obvezuju da smanji emisiju stakleničkih plinova, a s druge ima ekscesne slučajeve, kao što su Slavonski Brod, ali i Sisak gdje rafinerije nisu dosegnule potrebni tehnološku razinu koja bi građanima jamčila zdrav okoliš.

Zamjenik ministra zaštite okoliša Hrvoje Dokoza pojašnjava kako se spomenuta uredba odnosi na zaštitu okoliša i ljudskog zdravlja od posljedica ispuštanja postojanih organskih onečišćujućih tvari u okoliš.

Te se tvari prenose preko međunarodnih granica, daleko od izvora i trajno ostaju u okolišu, pojasnio je Dokoza.

(Hina) xum/xibob ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙