FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor raspravio izmjene zakona o slobodnim zonama

Autor: tdel
ZAGREB, 28. studenoga 2013. (Hina) - U kraćoj raspravi saborski zastupnici podržali su večeras predložene izmjene i dopune Zakona o slobodnim zonama kojim se uređuju pitanja osnivanja slobodnih zona, upravljanja njima i uvjetima gospodarske djelatnosti.

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros rekao je kako Hrvatska ima 14 slobodnih zona u kojoj posluju 234 tvrtke koje zapošljavaju oko 7.900 radnika.

Ukupan prihod bio je u prošloj godini 5,7 milijardi kuna, što je za 2,3 posto više nego u 2011. godini.

Naglasio je kako je osnovni razlog donošenja zakona usklađivanje s važećim carinskim propisima Republike Hrvatske, izjednačavanje uvijeta poslovanja u slobonim zonama s uvijetima polovanja zajedničkog tržišta EU te usklađivanje s izmjenama državne uprave.

Izmjenama i dopunama zakona omogućuje se i nastavak poslovanja u hrvatskim slobodnim zonama nakon pristupa EU u skladu s pravnom stečevinom EU i nacionalnim zakonodavstvom, dodao je Pros.

Podržavši izmjene i dopune zakona Tomislav Klarić (HDZ) rekao je kako se njima, uz ostalo, riješava i pitanje produženja koncesije u slučajevima kad je 50 posto dobiti ostvareno polovanjem izvan područja Hrvatske.

No, upozorio je da slobodne zone na području zemlje, zbog još uvijek slabe popunjenosti, nisu ispunile svoju svrhu - rješavanje pitanja nezaposlenosti, pitanje izvoza i drugog.

Klarić je kazao i da u budućnoti treba riješiti pitanje željezničke pruge od Rijeke do Zagreba kako bi se pomoglo luci Rijeka i njenoj konkurentnosti u odnosu na slovensku luku Kopar.

Boro Grubišić (HDSSB) upozorio je da Hrvatski sabor u 17 godina nije dobio niti jedno izvješće kako posluju hrvatske slobodne zone i kako surađuju s jedinicama lokalne samouprave.

"Stoga, sa zanimanjem očekujem izvješće Hrvatskom saboru u poslovanju svih slobodnih zona, pa i jedine slavonske slobodne zone 'Đuro Đaković' u Slavonskom Brodu", rekao je Grubišić.

Hrvatski sabor je završio današnji rad, a sjednica se nastavlja sutra u 9,30 sati.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙