FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranski susjedi Arapi žele jamstva da sporazum nije protiv njih

Autor: mhaj
MANAMA , 28. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Arapski susjedi Irana, duboko zabrinuti zbog iranskoga nuklearnog programa žele jamstva da će sporazum Teherana sa svjetskim silama uistinu povećati regionalnu sigurnost, rekao je u četvrtak bahreinski ministar vanjskih poslova šeik Rašid bin Abdulah al-Kalifa.

Zaljevske arapske države, koje predvodi najveći izvoznik nafte Saudijska Arabija s oprezom su pozdravile sporazum postignut između Irana i šest svjetskih sila 24. studenoga, nazvavši ga korakom naprijed u nastojanju da se spriječi razvoj potencijalnog tajnog iranskog programa koji bi omogućio razvoj nuklearnog oružja, što Teheran oštro opovrgava.

"Polazni sporazum između Iranske republike i velikih sila o nuklearnom programu omogućuje nam da od ovih država očekujemo da čelnicima i narodu u regiji razjasne kako postignuti sporazum služi postizanju stabilnosti u regiji", rekao je ministar.

U govoru održanom na redovitoj sjednici ministara unutarnjih poslova zemalja Perzijskog zaljeva u Bahreinu Al Kalifa je kazao kako zemlje Perzijskoga zaljeva žele biti sigurne da se sporazum neće realizirati na štetu sigurnosti bilo koje zemlje članice Zaljevskog vijeća za suradnju (GCC).

"Nije tajna da smo mi u Behreinu osjetili prijetnje koje utječu na našu sigurnost, a povezane su sa stranim zemljama", kazao je. Bahrein, u kojemu je smještena američka Peta flota, kao strateško uporište protiv Irana u Zaljevu, često su od 2011. potresali nemiri, osobito kada je šijitska muslimanska većina izašla na ceste tražeći reforme i veći broj članova u vladi.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙