FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lavrov: svjetske sile blizu dogovoru u pogledu Irana

Autor: dger
MOSKVA, 17. studenog 2013. (Hina) - Svjetske sile i Iran blizu su preliminarnog dogovora koji će usporiti nuklearni program Teherana i ne bi smjele propustiti dobru priliku da ga i sklope, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je svoje mišljenje iznio u televizijskom intervjuu dan nakon što je viši američki dužnosnik rekao da postoji mogućnost postizanja sporazuma na sastanku pregovarača u Ženevi 20. studenoga.

Šest zemalja koje pregovaraju s Iranom nadaju se da će razgovori završiti sporazumom koji bi bio prvi korak prema pomicanju s mrtve točke u pregovorima s Teheranom i da bi osigurao da Iran ne gradi nuklearno oružje.

"Naš je dojam da postoji vrlo dobra prilika koju se ne smije propustiti", rekao je Lavrov komentirajući nedavnu raspravu s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove Catherine Ashton. "Koraci koji se moraju poduzeti da bi se stvorili uvjeti za rješavanje iranskoga nuklearnog problema jasni su i Iranu i skupini od šest zemalja", rekao je u intervjuu za moskovski TV Centr.

Ashton u pregovorima s Iranom predstavlja šest svjetskih sila koje pokušavaju zaustaviti iranski nuklearni program - SAD, Rusiju, Kinu, Britaniju, Francusku i Njemačku.

Na razgovorima od 7. do 9. studenoga nije sklopljen sporazum, ali su oni "potvrdili da su i skupina od šest zemalja i Teheran prviput spremni ne samo na iznošenje stajališta koja se u većini slučajeva ne poklapaju, nego i na pronalaženje točaka u kojima se poklapaju", rekao je Lavrov.

Iran želi ukidanje sankcija koje su mu nametnule SAD, EU i UN zbog kršenja UN-ove rezolucije tražeći da prekine procese obogaćivanja urana i druge postupke koji bi se mogli koristiti u proizvodnji oružja.

Iran niječe da želi razvijati nuklearno oružje i ustraje na tvrdnji da je njegov nuklearni program isključivo namijenjen proizvodnji električne energije i drugim civilnim svrhama.

Rusija, koja je izgradila prvu iransku nuklearnu elektranu i ima mnogo bolje veze s Teheranom od SAD-a, podupire želju Irana da mu se prizna pravo na obogaćivanje urana i protivi se svim dodatnim sankcijama.

Izvješće IAEA-e u četvrtak pokazalo je da je Iran pod predsjedanjem Hasana Rohanija prestao širiti svoje kapacitete za obogaćivanje urana.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙