FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran će nastaviti rad na reaktoru u Araku

Autor: akoz
DUBAI, 27. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Iran će nastaviti rad na gradnji reaktora za tešku vodu u Araku, rekao je iranski ministar vanjskih poslova u srijedu, unatoč dogovoru sa svjetskim silama o obustavi tog projekta.

Francuska, jedna od šest sila koje su s Iranom dogovorile prijelazni sporazum o ograničavnaju iranskog nuklearnog programa, priopćila je odgovarajući na Zarifovu izjavu da se Teheran mora pridržavati dogovorenog na razgovorima u Ženevi.

Nedovršeni reaktor za istraživanja bio je jedna od krupnijih točaka prijepora na maratonskim pregovorima na kojima je Iran pristao suzdržati se od nuklearnih aktivnosti na šest mjeseci u zamjenu za ograničeno ublažavanje sakcija.

Dogovorom bi se trebalo kupiti vrijeme za razgovore o konačnom riješenju.

Zapadne sile pribojavaju se da bi Arak, kada postane operativan, mogao biti izvor plutonija, jednog od dva materijala, zajedno s obogaćenim uranijem, koji se može uporabiti u proizvodnji nuklearnog oružja. Iran kaže da će se tamo proizvoditi samo medicinski izotopi.

Po dogovorenom tekstu Iran je obećao da neće nastavljati svoje aktivnosti u vezi reaktora u Araku koji je u gradnji.

"Kapacitet u Araku se neće povećavati. To znači da se neće proizvoditi novo nuklearno gorivo niti će se postavljati nova postrojenja, ali će se tamo nastaviti gradnja", rekao je Zarif parlamentu u izjavi koju je prenijela iranska televizija Press TV.

Glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Romain Nadal istaknuo je da se "u prijelaznom sporazumu posebno spominje reaktor u Araku i prestanak bilo kakvog rada na tom reaktoru".

(Hina) xakoz ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙