FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN-ov odbor zatražio prestanak pretjeranog elektroničkog prisluškivanja

Autor: akoz
NEW YORK, 26. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Odbor Opće supštine Ujedinjenih naroda u utorak je pozvao na prestanak pretjeranog elektroničkog nadzora i izrazio zabrinutost zbog štete koju bi takav nadzor, koji uključuje špijuniranje u stranim državama i masovno prikupljanje osobnih podataka, mogao imati po ljudska prava.

Treći odbor Opće skupštine UN-a, koji se bavi pitanjima ljudskih prava, usvojio je konsenzusom nacrt rezolucije koji su pripremili Njemačka i Brazil. Očekuje se da 193-ročlana skupština o njemu glasuje idućeg mjeseca.

SAD, Velika Britanija, Australija, Kanada i Novi Zeland, poznati kao savez za nadzor Petero očiju, podržali su nacrt nakon što je ublažen tekst rezolucije koji je prvotno sugerirao da bi špijuniranje u inozemstvu moglo predstavljati kršenje ljudskih prava.

Nacrt ne spominje određene države ali je donesen nakon što je bivši suradnik američke obavještajne agencije Edward Snowden objavio pojedinosti globalnog programa špijuniranja Nacionalne agencije za sigurnost SAD-a, a koje su izazvale bijes u Europi i Latinskoj Americi.

Rezolucija Opće skupštine nije obvezujuća, za razliku od rezolucija 15-ročlanog Vijeća sigurnosti, no rezolucije skupštine koje uživaju široku međunarodnu potporu mogu imati znatnu moralnu i političku težinu.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙