FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šaćirbegović: Grobnica Tomašica dokaz sustavnog prikrivanja zločina u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 18. studenog 2013.(Hina) - Masovna grobnica Tomašica kod Prijedora, u kojoj su do sada pronađeni posmrtni ostaci više od 400 Hrvata i Bošnjaka ubijenih na tom području 1992., još je jedan dokaz o pokušajima prikrivanja pravih razmjera ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, a to se sustavno činilo još od početka rata, ustvrdio je nekadašnji šef bosanskohercegovačke diplomacije Muhamed Šaćirbegović, koji je od 1992. do 1995. godine bio i veleposlanikom pri Ujedinjenim narodima.

U izjavi koju u ponedjeljak prenosi sarajevski "Dnevni avaz" Šaćirbegović je kazao kako su još 1992. godine posredstvom "hrvatskih izvora u UN-u" dobiveni pouzdani dokazi o zločinima koje čine srpske snage i na kojima se inzistiralo prije nego svjetska organizacija razmotri poduzimanje bilo kakvih mjera.

"Dokazi su u to vrijeme bili pokapani brzinom kojom se pokapaju žrtve. No mi nismo znali da je UN tada već imao dokaze. Mi smo ih dobili iz hrvatskih izvora u UN-u, posredstvom mog tadašnjeg zamjenika Milesa Raguža. On mi je dostavio dva povjerljiva izvještaja koja su sačinili promatrači UN-a u regiji. U jednom se govorilo o masovnim ubijanjima, a u drugom o koncentracijskim logorima. Oba sam ta izvještaja odmah dostavio medijima, a kao veleposlanik zahtijevao sam od UN-a odgovor na pitanje zašto ti izvještaji nisu bili ili objavljeni ili barem predočeni Vijeću sigurnosti", kazao je Šaćirbegović.

Nakon objavljivanja izvješća uslijedile su novinarska istraživanja poput onih koje je proveo Roy Gutman i koja su potvrdila masovna ubijanja, koncentracijske logore i etničko čišćenje, a rezultat koje bila odluka Vijeća sigurnosti o uspostavi suda za ratne zločine, podsjetio je bivši bosanskohercegovački diplomat.

Šaćirbegović ipak drži kako je i ta odluka "jedva" progurana jer neke članice UN-a nisu ni željele uspostavu pravog suda kakvim je postao Haaški tribunal.

"Samo zahvaljujući upornosti Cherifa Bassiounija, šefa tadašnje (UN-ove) komisije stručnjaka, dokazi o nekim zločinima se nisu mogli ignorirati ni zaboraviti", kazao je Šaćirbegović objašnjavajući kako je u konačnici bila ključna odluka SAD iz 1993. godine da podupru uspostavu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙