FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Letta: talijanski građani nisu špijunirani

Autor: mtau
RIM, 20. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Međunarodne agencije nisu špijunirale talijansku vladu ni veleposlanstva, a nema nikakvih dokaza ni o masovnom špijuniranju građana, kazao je u srijedu predsjednik talijanske vlade Enrico Letta.

Medijska izvješća optužuju britanske i američke tajne službe za nadzor talijanske telekomunikacijske mreže, kojim su navodno ciljani vlada i tvrtke.

Slične optužbe o špijuniranju Francuske i Njemačke prošli su mjesec izazvale diplomatske napetosti između Washingtona i njegovih europskih saveznika.

"Nismo utvrdili da je došlo ni do kakvog kršenja pravila o sigurnosti vladinih komunikacija ili komunikacija veleposlanstava", kazao je Letta na sjednici parlamenta. "Nismo utvrdili ni da su naše tajne službe, u suradnji s inozemnima, kršile privatnost talijanskih građana", dodao je Letta.

Premijer je zanijekao izvješća da su talijanske službe surađivale u britanskom programu nazvanome Tempora, koji uključuje prisluškivanje podmorskih optičkih kablova za prijenos internetskih podataka i elektroničke pošte.

Strane agencije tražile su od Italije da prati ljude koji nisu talijanski građani, ali taj je zahtjev odbijen, rekao je Letta, ne ulazeći u pojedinosti.

(Hina) xmaš yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙