FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN odbacio suspenziju procesa protiv kenijskih čelnika

Autor: mhaj
NEW YORK , 15. studenog 2013. (Hina/AFP) - Vijeće sigurnosti UN-a u petak je odbacilo zahtjev afričkih zemalja da se suspendira sudski proces koji se vodi protiv kenijskog predsjednika Uhurua Kenyatte i kenijskog potpredsjednika Williama Ruta za zločine počinjene protiv čovječnosti.

Petnaestočlano Vijeće sigurnosti bilo je podijeljeno - sedam članica uključujući Rusiju i Kinu su bile za nacrt rezolucije koja je trebala odobriti zahtjev, dok je osam članica uključujući Francusku, Sjedinjene Države i Veliku Britaniju, bilo suzdržano.

Za prihvaćanje rezolucija Vijeća sigurnosti potrebno je devet glasova i da ni jedna od pet stalnih članica Britanija, SAD Francuska, Kina i Rusija, ne uloži veto.

Nacrt rezolucije tražio je jednogodišnju odgodu procesa protiv protiv Kenyatte i Ruta.

Kenyatta i Rut prvi su čelnici kojima sudi Međunarodni kazneni sud (ICC) . Sudski ih se goni od 2011. zbog njihove odgovornosti u političko etničkom nasilju koje je uslijedilo nakon predsjedničkih izbora krajem 2007. i u kojima je ubijeno više od 1000 ljudi.

Ruto pred sud mora zbog zločina počinjenih protiv čovječnosti i izjasnio se da nije kriv. Sudski proces protiv njega već je počeo. Kenyatti se također sudi za zločine počinjene protiv čovječnosti te i on odbacuje sve točke optužnice. Proces protiv njega trebao je početi 5. veljače.

Vijeće sigurnosti ima ovlast od ICC-a zatražiti jednogodišnju odgodu sudskog procesa ako se on smatra prijetnom međunarodnom miru.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙