FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: većina županijskih vijećnika protiv zakona o regionalnom razvoju - SDP i HNS napustili sjednicu

Autor: hspa
DUBROVNIK, 25. studenog 2013. (Hina) - Na izvanrednoj sjednici dubrovačko-neretvanske Županijske skupštine danas je većinom glasova prihvaćena deklaracija o položaju i regionalnom statusu DNŽ kojom se odbija predloženi model planskih područja iz prijedloga zakona o regionalnom razvoju Hrvatske, a po kojem bi ta županija bila dio planskog područja srednjeg i južnog Jadrana.

Za deklaraciju je glasovalo 27 vijećnika, a vijećnici SDP-a i HNS-a napustili su sjednicu prije glasovanja.

U deklaraciji se navodi da dubrovačko-neretvanska Županijska skupština vjeruje da je za ostvarivanje interesa županije i hrvatskog juga nužno da ta županije ostane jedinica područne i regionalne samouprave te da u svakom budućem regionalnom ustroju mora biti samostalna područna jedinica, a grad Dubrovnik regionalno središte.

Županija kao jedinica područne i regionalne samouprave izraz je prava građana na regionalnu samoupravu i mora ostati ustrojena u skladu s voljom i interesima građana na određenom području.

Odbija se predloženi model planskih područja iz prijedloga zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske kojim se Dubrovačko-neretvanska županija uvrštava u plansko područje srednjeg i južnog Jadrana.

Također se traži da se zaustavi preseljavanje regionalnih središta državnih institucija iz Dubrovnika te vraćanje preseljenih sjedišta u Dubrovnik.

Od Vlade, Sabora i predsjednika Republike traži se da osiguraju poštovanje iskazane volje Županijske skupštine kao legitimno izabranog tijela predstavnika građana u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U uvodnom govoru župan Nikola Dobroslavić rekao je kako se u ovom trenutku dijele karte za buduća nadmetanja.

"Hoćemo li dobiti karte mi ili netko drugi?" upitao je. "Radi se o tome hoćemo li u budućnosti biti nositelji odluka ili njihovi izvršavatelji", ocijenio je župan. Dodao je kako je nedvojbeno namjera, umjesto dosadašnjih županija, uvesti pet regija, što je, kako je rekao, "utiranje puta za novu regionalizaciju Hrvatske".

(Hina) xddub yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙