FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Laburisti: Muzil je primjer smanjivanja prava građana na odlučivanje

Autor: dspo
PULA, 19. studenog 2013.(Hina) - Hrvatski laburisti iz Istarske županije danas su u Puli prozvali gradske vlasti za autokratski pristup i dovođenje građana pred gotov čin što se tiče najavljenih investicija (hoteli, marine, golf igralište) na Muzilu, zbog kojih se mijenja i pulski Generalni urbanistički plan.

"U slučaju Muzil na djelu je kontinuirano smanjivanje prava građana na odlučivanje, a sam Muzil postao je slučaj ponajprije zbog netransparentnog i prilično autokratskog pristupa gradskih vlasti koje su i ovoga puta građane dovele pred gotov čin", poručio je na konferenciji za novinare čelnik istarskih laburista Damir Ilić.

Naglasio je kako gradska vlast nije trgovačko društvo "s jedinim ciljem bezobzirnog stvaranja profita", istaknuvši da laburisti nisu protiv razvoja, ali ne po svaku cijenu i nipošto ne po "jednostranom modelu koji se servira građanima".

"Zvao se projekt Muzil koncesija ili kako god, to je ustvari prodaja i služit će, poput Brijuni rivijere u posljednjih deset godina, za plaće direktora", dodao je Ilić.

Od gradskih vlasti je zatražio da, po uzoru na demokratski osviještene europske gradove, raspišu javni natječaj na kojem bi se prikupile ponude, a potom formiralo povjerenstvo koje bi zajednički s predstavnicima građana odlučivalo koja je koncepcija za Muzil najbolja i koja će se kao takva usvojiti.

O štetnosti predloženog Zakona o regionalnom razvoju za Istarsku županiju i njezine građane govorio je županijski vijećnik Ticijan Peruško. Upozorio je da će se, ukoliko Sabor prihvati ove prijedloge, otvoriti "zakonski okvir za prestrojavanje i prekrajanje Hrvatske isključivo prema željama ministara i Vlade koji lokalnu samoupravu isključuju iz tog procesa".

"Prijedlog zakona nikako ne pogoduje razvoju regionalne i lokalne samouprave, a time nanosi štetu Istri i ide k tome da uspori gospodarski i kulturni razvoj Istre", ocijenio je Peruško.

(Hina) xdspo ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙