FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva obilježila deset godina postojanja

Autor: smar
ZAGREB, 19. studenog 2013. (Hina) - Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva obilježila je danas deset godina postojanja, a na svečanosti obilježavanja pod nazivom "Aktivni u zajednici" dana je pozitivna ocjena za njezino djelovanje i istaknuta njezina važna uloga u razvoju organizacija civilnog društva.

Nacionalna zaklada osnovana je 16. listopada 2003. zakonom o nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva s temeljnom svrhom promicanja i podrške razvoju civilnoga društva u Hrvatskoj.

Predsjednica Upravnog odbora Vesna Vašiček rekla je da je Zaklada uspjela u ključnom, prijelomnom razdoblju za razvoj civilnog društva u Hrvatskoj, kada je došlo do promjena u strukturi izvora financiranja za projekte i program organizacija civilnog društva, odlaskom većeg broja međunarodnih donatora.

"Svojim djelovanjem i programom financijskih podrški uspjela je zaustaviti moguće negativne trendove i stabilizirati daljnji razvoj organizacija civilnog društva (OCD)", naglasila je.

Istaknula je da je u proteklih deset godina Zaklada uložila 300 milijuna kuna u 3969 financijskih podrška OCD-ima, od građanskih inicijativa, projekata institucionalnih podrški do fizičke i programske infrastrukture za razvoj civilnog društva. Time je, dodala je Vašiček, omogućila zapošljavanje gotovo 5000 osoba, uz uključivanje više od 100.000 volontera.

"Nacionalna zaklada je u zadnjih deset godina imala ključnu ulogu u stvaranju preduvjeta održivost programa organizacija civilnog društva koji pridonose demokratizaciji, zaštićenosti prava, razvoju međusektorske suradnje, razvoju filantropije i volonterstva", rekao je ravnatelj Vladinog Ureda za udruge Igor Vidačak.

Naglasio je da su u zadnje dvije godine u više od 50 zemalja svijeta donesene zakonodavne izmjene koje "radikalno sužavaju prostor za djelovanje organizacija civilnog društva, izmjene koje sputavaju slobodu govora, slobodu mirnog okupljanja i udruživanja općenito".

Vidačak je ustvrdio da u čitavom nizu demokratskih zemalja Europe kao i u Hrvatskoj svjedočimo "dosta jakim trendovima nesnošljivosti prema drukčijima i različitima" te da se organizacije civilnog društvo danas suočavaju s izazovima mobilizacije građana za sudjelovanje.

Rekao je i da zadnje istraživanje govori da je u Hrvatskoj, u kojoj je 40 posto nezaposlenih mladih osoba, samo sedam posto mladih imalo priliku volontirati u organizacijama civilnog društva, a 13 posto volontirati bilo gdje.

Savjetnica i izaslanica Predsjednika Ive Josipovića Zrinka Vrabec Mojzeš istaknula je da je Zaklada u deset godina uspjela od "državnog neprijatelja" i sumnjivih elemenata, kako se nekada gledalo na nevladine udruge i civilno društvo, stvoriti partnere koji zajedno s institucijama vlasti rade na dobrobiti hrvatskog društva i njegovih najranjivijih skupina.

U sklopu obilježavanja 10. godišnjice osnutka Nacionalne zaklade, dodijeljene su i nagrade "Otisak srca" za osnovne i srednje škola za razvoj volonterstva i za društvene inovacije.

(Hina) xsmar yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙