FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: mtau
ZAGREB, 24. studenog 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - U dobi od 70 godina, zvijezda Rolling Stonesa Mick Jagger, koji još uvijek voli nastupati kako bi pružio "Satisfaction" svojim obožavateljima, postat će pradjed, saznaje se od njegove kćeri u nedjelju. Unuka britanskog glazbenika Assisi, 21-godišnjakinja, rodit će početkom sljedeće godine, objavila je njezina majka Jade Jagger dnevniku Sunday Times. "Istina je. Bit ću baka", objavila je kći Micka Jaggera, stara 42 godine. Bit će to prvo dijete Assisi i njezina partnera, kuharskog šefa. Rolling Stonesi su proslavili 50. obljetnicu prošle godine s velikim koncertima u Velikoj Britaniji i u sjevernoj Americi. Iako su svi članovi legendarne skupine u dobi za mirovinu, ovog su tjedna najavili novu turneju po Australiji i Novom Zelandu 2014. godine. Mick Jagger ima sedmero djece s četiri različite žene.

CIUDAD DE MEXICO - Više od 7.000 "zombija" preplavilo je u subotu središte meksičke prijestolnice Ciudad de Mexica u prigodi "Marša zombija", običaja koji ondje nije uveden tako davno ali je brzo postao popularan a spoj je glazbe, strašnih maski i dobre doze humora. Blijedih lica, u odjeći umrljanoj krvlju, tisuće Meksikanaca prerušenih u žive mrtvace preplavile su ulice glavnoga grada, u prigodi sedme godine održavanja ovog marša čiji zastrašujući karakter ne treba uzimati previše ozbiljno. Po riječima organizatora, cilj marša je promicati snošljivost i nediskriminaciju. U Meksiku se umrli štuju još od davnina. Popularni likovi poput "Santa Muerte" imaju velik broj poklonika a Dan mrtvih u studenome jedan je od najvažnijih blagdana u godini. Meksikanci tada posjećuju groblja, podižu oltare i donose darove svojim pokojnicima, što je mnogima ujedno i prilika da iz ormara izvuku kostime kojima utjeruju strah u kosti.

HONG KONG - Azijski kupac platio je na dražbi u Hong Kongu 620 tisuća dolara za Leicu Luxus II iz 1932., iznimno rijedak fotoaparat, jedan od samo četiri takva primjerka, objavljeno je u subotu. Nije poznata sudbina tri ostala primjerka tog aparata obloženog zlatom u futroli od krokodilske kože. Jedan drugi aparat Leica, Luxus I iz 1930. prodan je po istoj cijeni, što pokazuje sve veće zanimanje u Aziji za stariju foto opremu, naglasio je glasnogovornik kuće Bonhams, koja je organizirala tu prodaju starih foto aparata. Ali to ipak nije ni blizu rekordne cijene za neki fotoaparat: u Beču prošle godine je prototip Leice serije 0 izrađen 1923. prodan za 2,16 milijuna eura, ili 2,8 milijuna dolara.

PARIZ - Carla Bruni se vratila svjetlima pozornice subotnjim koncertom u Pariškom kazinu na kojemu je pjevala o ljubavi i o svome suprugu Nicolasu Sarkozyju koji je bio među gledateljima. Čim je ušao u dvoranu publika je pozdravila Sarkozyja ovacijama, skandirajući "Nicolas! Nicolas!" i gurajući se kako bi ga fotografirali. Kada je Carla Bruni (45) najavila "pjesmu o dečku koji ima smiješno ime" Raymond, kako zove svog supruga, gledatelji su odgovorili gromoglsnim pljeskom i to je bio jedan od rijetkih trenutaka večeri kada su njezinu izvedbu pratili plješćući rukama. "Vrati se, Raymonde!", uzviknuo je jedan gledatelj po završetku pjesme a "Pingvin", u kojemu su neki vidjeli kritiku Francoisa Hollandea, dočekan je glasnim smijehom. Bivša manekenka je predstavila svoja dva zadnja albuma koja još nije izvodila uživo, "Kao da ništa nije bilo" (2008.) i "Little French Songs" koji je izašao proljetos a u Francuskoj je prodan u 110.000 primjeraka. Carla Bruni nije održavala koncerte u vrijeme mandata svog supruga, premda je kao pjevačica sporadično nastupala na televiziji i na dobrotvornim koncertima. U nedjelju se vraća na pozornicu Pariškog kazina. Nakon toga počinje turneju po Francuskoj, Belgiji i Švicarskoj koju će završiti u ožujku 2014. U pariškoj Olympiji održat će koncert 11. ožujka.

WASHINGTON - Novinska agencija AFP i Getty Images morat će isplatiti 1,2 milijuna američkih dolara slobodnom fotoreporteru Danielu Morelu zbog korištenja njegovih fotografija objavljenih na Twitteru, čime su prekršili zakon o autorskom djelu, objavili u subotu mediji odluku američkog saveznog suda. Spomenute medijske kuće su koristile Morelove fotografije posljedica razornog potresa na Haitiju 2010. godine, kada je živote izgubilo više od 250.000 ljudi. Morelov odvjetnik Joseph Baio je kazao da je ovo jedan od prvih sudskih procesa koji se bavi korištenjem fotografija koje su javnosti dostupne putem društvenih medija, a koje je treća strana iskoristila u komercijalne svrhe. Urednik AFP-a je Morelove fotografije otkrio preko jednog drugog Twitter računa i proslijedio ih Gettyju. Potom su proslijeđene Gettyjevim klijentima, uključujući nekoliko TV mreža i dnevni list The Washington Post.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙